Mejla

Wolfgang Hansson

Hemlig brexit-rapport avslöjar hur ansvarslös Boris Johnsons plan är

KOLUMNISTER

Det finns ett väldigt bra skäl till varför den brittiska regeringen ville förhindra att deras egna uppgifter om hur stora problem en avtalslös brexit innebär kom till allmänhetens kännedom.

Rapporten visar hur ansvarslös Boris Johnsons plan att krascha ut ur EU är.

Vi har hört det mesta tidigare.

Om hur det kommer att bildas milslånga köer av långtradare på båda sidor om Engelska kanalen. Hur det kan resultera i tomma butikshyllor och stor brist på färsk frukt och grönsaker. Hur brist kan uppstå på vissa livsviktiga mediciner. Att polisen kan få problem med att hantera förväntade gatukravaller.

Det nya är att vi nu har svart på vitt att det är den brittiska regeringens egen bedömning om vad som kan komma att hända i ett ”rimligt värsta scenario”. Inte bara anonyma läckor.

Skälet till att vi numera vet det är att det brittiska parlamentet som en av sina sista åtgärder innan de gick på påtvingad ledighet att tvinga 10 Downing Street att släppa den så kallade Yellowhammer-rapporten.

Där framgår också att den brittiska regeringen anser det oundvikligt att inte införa en hård gräns mellan Nordirland (del av Storbritannien) och Irland (fortsatt EU-medlem). Rakt motsatt vad Boris Johnson brukar hävda.

Politiskt självmord

Rimligen borde det vara en regerings plikt att berätta för medborgarna om vad som kan hända om man lämnar EU utan ett avtal. I stället har både Johnsons administration och Mays före honom försökt mörka den bedömning som man själv gjort om effekterna.

Särskilt i Johnsons fall är det lätt att förstå varför.

Boris Johnson.

Foto: AP

Rapporten visar svart på vitt hur otroligt vårdslöst det vore av Boris Johnson att låta sitt land krascha ut ur EU. Vilken regering skulle gå till val på att medvetet skapa varubrist och sänkt levnadsstandard för befolkningen? Det vore rena självmordet.

Då ska man veta att det enda regeringen släppt är en sex sidor lång sammanfattning av rapporten. Parlamentet hade begärt att regeringen skulle släppa alla dokument om följderna av en avtalslös brexit.

Den begäran har regeringen struntat i. Även det har en lika enkel som för Boris Johnson besvärande förklaring.

Olagligt stänga underhuset

Just nu pågår en process i domstol där det prövas om det var lagligt av premiärministern att stänga parlamentet i fem veckor samtidigt som ödesfrågan om brexit väntar på ett avgörande. Parlamentet brukar normalt stängas en kortare tid i början av hösten men inte i närheten av fem veckor.

En domstol i Skottland meddelade i går i ett utslag att beslutet var olagligt. Man anklagade dessutom Johnson för att ha ljugit för drottningen om skälen till stängningen.

Men det är Storbritanniens Högsta domstol som fäller det slutgiltiga avgörandet. Sannolikt i nästa vecka. Särskilt med tanke på utslaget i Skottland vill Johnson inte lämna ifrån sig ytterligare dokument som kan stärka oppositionens argument att det verkliga skälet att stänga parlamentet i fem veckor var att hindra oppositionen från att försöka stoppa en avtalslös brexit.

Man kan se på Boris Johnsons handlade på två sätt.

  1. Allting ingår i hans strategi att övertyga EU om att han verkligen menar allvar när han säger att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober oavsett konsekvenserna. Vare sig det finns ett godkänt avtal eller inte. Bara om EU tror på hans kamikaze-taktik kommer de att vara villiga att göra eftergifter. Att agera som han gör är också enda sättet att hålla brexitpartiet stången ifall det blir ett nyval.
  2. Johnson är besatt av brexit. Han drivs av ett storhetsvansinne grundat i Storbritanniens en gång stolta imperium. Han är övertygad om att britterna är så skickliga att de kommer att klara sig mycket bättre utanför EU. Visst kan det inledningsvis bli kaos och katastrof men det är han beredd att ta för att på lång sikt bygga upp landet till en stormakt igen.

Målet helgar medlen

I scenario ett tror Boris att han har goda chanser att lyckas medan oppositionen fruktar att han kommer att störta landet i fördärvet.

I scenario två är Johnson beredd att medvetet riskera att störta landet i fördärvet för att uppnå högre mål längre fram.

I båda fallen drar han sig inte för att föra folket bakom ljuset så länge det gynnar hans intressen. Målet helgar medlen.

Normalt sett hade det varit förödande för en regering att inför öppen ridå undanhålla för medborgarna vital information i ett avgörande beslut för landets framtid.

Men i nuläget är det inte säkert att det tvingar honom att avgå.

Brexit handlar lika mycket om känslor som om fakta. Många britter vill bara ut ur EU.

Konsekvenserna är något man får bekymra sig om senare.

PODD: Brexit: Därför stoppas ett nyval

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför Labour stoppar ett nyval i Storbritannien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hemlig rapport släppt: Så blir brexitkaoset

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Brexit

Boris Johnson

EU

Storbritannien