Mejla

Frida Söderlund

Våld mot kvinnor är inget misstag

Publicerad:
1 av 3
Instagraminlägget från Justin Bieber har skapat debatt på sociala medier.

Inlägget har i skrivande stund över 140 000 kommentarer. Det är mer än dubbelt så många jämfört med selfien Justin Bieber publicerat bara två dagar tidigare. Mer än åtta gånger så många, om man scrollar ner bland bilderna som följer. Inlägget, som superstjärnan postar till 111 miljoner följare under fredagen, handlar om Michael Jackson, Tupac och Chris Brown.

Mestadels om Chris Brown.

 

Bilden beskriver de nämnda artisterna som en ekvation för vad som utgör en legendar och i bildtexten skriver Bieber hur han vill att Chris Brown ska bli hyllad innan han dör. “Människorna som sett förbi den här killens talang på grund av ett misstag han gjorde… ni måste omvärdera” står det bland annat.

Kommentarsfältet brinner. Det är till en början mest män som svarar. De hyllar, backar, skickar emojiformade hjärtan och händer i luften. Sedan kommer tjejerna. De som i grunden är anledningen till att Justin Bieber ens blev Justin Bieber med en hel värld.

En tjej kommenterar: “Vi behöver inte talang. Vi behöver inte en annan ‘legend’ i popmusiken. Vi behöver människor med empati. Vi behöver rättvisa. Vi behöver säkerhet för kvinnor.”.

Tusentals kommentarer följer hennes. Kräver att superstjärnan tar bort inlägget.

“Du lär unga tjejer som följer dig att om de blir slagna är det något som går att förlåta, när det är oförlåtligt” skriver en av killarna som väljer att ställa sig på andra sidan.

Vi måste prata om vad Justin Bieber ser som ett misstag.

 

Bieber har fel, om en hel del, men till en början om det han skriver i slutet. Det finns de som inte förbisett någonting. Som ser situationen exakt för vad den är.

Att det som gjort att Brown nekas inträde i länder som Storbritannien och Australien inte har någonting att göra med att folk inte ”förstår hans musikaliska talang”.

Det har att göra med något helt annat.

2009 misshandlade Chris Brown, då 19 år gammal, sin dåvarande flickvän Rihanna blodig – och dömdes samma år till fem års skyddstillsyn och samhällstjänst.

2017 vittnade ex-flickvännen Karrueche Tran om misshandel och dödshot, och rätten utfärdade ett besöksförbud som innebär att Brown inte får närma sig Tran de kommande fem åren.

Så sent som i slutet av januari greps Chris Brown i Paris anklagad för våldtäkt.

Brott, eller dess påföljder, är inget talang kan vare sig radera eller rättfärdiga – eller som publiken borde förbise.

 

Justin Bieber har byggt sitt imperium på miljontals unga tjejer världen över. Nu säger han till samma publik att våldet mot kvinnor är ”misstag” som förövaren inte ska behöva känna konsekvenserna av.

Det han gör, medvetet eller omedvetet, är att förminska våldet mot kvinnor och våld i nära relationer.

Som att det är misstag vi borde förlåta, i stället för brott som vi måste förebygga.

Och så kan vi inte se på det.

Av: Frida Söderlund

Publicerad:

LÄS VIDARE