Mejla

Oisín Cantwell

Berättelsen om mordet på Tommie Lindh är falsk

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mordet på Tommie Lindh är ett förfärligt brott.

Men tragedin är också en berättelse om skillnaden på journalistik som tar ansvar och främlingsfientliga skräpsajter.

Inte nog med att Tommie Lindh mördades då han försökte avbryta en våldtäkt som en man från Sudan var i färd med att begå.

Dessutom har gammelmedia i vanlig politiskt korrekt nit förtigit sanningen och i stället för att beskriva verkligheten såsom den är frossat i Paolo Robertos sexköp samt idisslat Folkhälsomyndighetens presskonferenser.

Så här har det den senaste tiden låtit i de medier som med en generös omskrivning kallas alternativa, men som i själva verket är kloaker som ägnar dagarna åt att försöka ge invandrare skulden för allt mellan himmel och jord.

Följaktligen har Aftonbladet fått hundratals mejl som i ofta mindre trevliga ordalag förklarat att det är en skandal att vi inte har kastat oss över mordet.

Problemet är att berättelsen inte är sann.

Tommie Lindh blev bara 19 år gammal.
Tommie Lindh blev bara 19 år gammal.

Åklagare Stina Sjöqvist säger att en man visserligen är misstänkt för såväl våldtäkt som mord under lägenhetsfesten.

Nog så allvarligt, för att uttrycka det milt. Men Tommie Lindh ska inte ha känt till att det begicks ett övergrepp. Än mindre har han försökt stoppa det.

Sjöqvist säger sig ha en ganska god bild av händelseförloppet och berättar att det tycks ha gått timmar mellan brotten.

Inte heller är det sant att Aftonbladet har ryckt på axlarna åt mordet.

I själva verket har vår reporter Johanna Rapp arbetat med fallet i en vecka. Av olika skäl är det först nu som hennes intervju med Tommie Lindhs föräldrar gått att publicera.

 

Hur gick det då till då ytterhögern kapade Mikael och Linnéa Lindhs tragedi och skrev om berättelsen om mordet på deras son?

Låt mig rekapitulera.

"Man gripen efter grovt våldsbrott i Härnösand", löd en rubrik på Aftonbladets sajt söndagsmorgonen den 10 maj.

Den korta notisen berättade att en person vårdades för allvarliga skador och att en man gripits som misstänkt för mordförsök.

Dagen efter avled Tommie Lindh. Samma kväll skrev det högerextrema partiet Alternativ för Sverige så här på Twitter:

"Vi nås av fruktansvärda uppgifter om att en ung man, som sympatiserade med AFS blivit mördad. Gärningsmannen ska vara en afrikan. Vi vill snarast få en helhetsbild av vad som har hänt. Vet du mer?"

Hur politiskt engagerad Lindh var finns det olika uppfattningar om. Men att han ideologiskt rörde sig i ytterlighetsterräng tycks det inte råda någon tvekan om.

Ännu en dag senare, den 12:e, publicerade Aftonbladet en ny artikel om fallet. Den här gången berättade vi att en man begärts häktad för både mord och våldtäkt.

Samma kväll påstod en ung kvinna i sociala medier att Tommie Lindh växte upp i samma by som hon och att han blev knivhuggen då han försökte förhindra ett sexuellt övergrepp. Inlägget fick stor spridning.

 

Konspirationssajterna har sedan dess haft julafton varje dag och den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Tobias Andersson har passat på att författa en interpellation i vilken regeringen avkrävs ansvar för Lindhs död.

Nazister har demonstrerat i Härnösand och på Youtube har den nyskrivna visan "Hans namn är Tommie Lindh" lagts ut.

När nu berättelsen har visat sig inte stämma har publikationer utan ansvarig utgivare, högerpopulistiska riksdagsledamöter och annat löst folk gett sig ut på en lika mumlande som oordnad reträtt, även om det här och där uttrycks förhoppningar om att åklagaren pratar strunt.

 

Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit den här kolumnen.

  • Jag skrev den då några av hatsajterna för ett antal år sedan hävdade att etablerade medier inte vågade uppmärksamma en ledande politikers besök hos en prostituerad.
    I själva verket avsatte Aftonbladet tre reportrar på att undersöka uppgifterna. Storyn sprack.
  • Jag skrev den i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås 2015. Stämningen var då så upphetsad att vi gjorde någonting så ovanligt som att i en nyhetstext dementera att fakta om brottet förtigits.
  • Jag skrev den i samband med att flera hundra mejlare anklagade oss för att mörka en gruppvåldtäkt utanför en kyrka. Något sådant brott hade inte skett.

Tio dygn har passerat sedan Tommie Lindh förlorade livet.

Det är först nu hans föräldrar har orkat berätta. Det är först nu som åklagaren har dementerat felaktigheterna som florerat. Det är först nu som Aftonbladet har kunnat berätta det vi vet om mordet.

Skillnaderna på en tidning med ansvarig utgivare och sajter med oansvariga utgivare är stora.

 

Publisert:

LÄS VIDARE