Mejla

Lena Mellin

Svenska folkets betyg på Löfven rasar

Från 5:e till 21:a plats i Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Svenska folkets betyg på Stefan Löfvens insatser som statsminister rasar.

På ett år har han gått från 5:e till 21:a plats, enligt Aftonbladet/Demoskop.

En gång om året ber Aftonbladet svenska folket att sätta betyg på ministrarnas arbetsinsatser under året som gått.

Årets mätning är ingen munter läsning för Stefan Löfven och hans kolleger. Bara 4 av totalt 23 statsråd får godkänt av väljarna.

Det är i och för sig på samma nivå som i förra årets mätning. Men då var regeringen sedan flera månader tillbaka en övergångsregering och förhindrad att ta politiska initiativ. Det trodde jag då påverkade betyget negativt. Det tycks vara fel. Omdömena om ministrarna är bara marginellt, mycket marginellt, bättre i år.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringens duktigaste minister, i år liksom förra året, är försvarsminister Peter Hultqvist (S). Men hans betyg har minskat något, till 3,4, på den femgradiga skalan. Betyg 5 innebär ”mycket bra” och 1 ”mycket dålig”.

Sämst tycker svenska folket att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) skött sig. Hon får betyget 2,2, lite sämre än förra året.

Då var det högsta betyget 3,5 (Peter Hultqvist) och det lägsta 2,1, vilket gick till Gustav Fridolin (MP) som lämnade politiken. Spännvidden har alltså minskat blygsamt.

 

Stefan Löfven har inget bra år bakom sig. Det bevisas än en gång av den här mätningen. Svenska folkets betyg på statsministern rasar med 0,5, vilket är denna mätnings största minskning.

Han faller från 5:e till 21:e plats, blir trea från slutet i regeringens egen betygsrankning. Bara Åsa Lindhagen, som inte är särskilt känd, och Isabella Lövin anses vara sämre än Löfven.

Så lågt har ingen statsminister legat tidigare i Aftonbladets mätningar som gjorts i över två decennier.

Förklaringen är sannolikt att det är oklart vad regeringen vill utom att sitta vid makten. Dess prioriteringar är höljda i dunkel för de allra flesta.  

Statsministerns verbala svaghet gör det än värre. Han förmår inte att förtydliga regeringens mål och avsikter, snarare tvärtom.

 

Tappar rejält gör också justitieminister Morgan Johansson (S) som ansvarar för ett av regeringens fokusområden, lagstiftning. Han tappar 0,4 vilket kanske ska ses som ett mått på regeringens insatser på området mer än ett omdöme om honom själv.

Regeringens klättrare i den här mätningen är näringsminister Ibrahim Baylan. Hans betyg ökar med 0,3 vilket är den här mätningens största ökning. 

Väljarnas betyg har ökat för sex statsråd och minskat för sju. Övriga är antingen nya i regeringen eller ligger kvar på samma nivå som förra året. Då minskade förtroendet för fler än det ökade.

Kampen om att vara duktigast av regeringspartierna vinner Socialdemokraterna på knock. Den första miljöpartiposten är biståndsminister Peter Eriksson som återfinns först på plats 15. På de fem nedersta platserna representeras de gröna på tre av fem.

 

Mer än en tredjedel av statsråden är nya i den här mätningen. En av dem är EU-minister Hans Dahlgren som utsågs i januari.

Kanske kan man säga att gammal är äldst ibland. Dahlgren var 70 när han blev minister och fyller 72 i år. Möjligen med undantag av Ardalan Shekarabi, 40, kan ingen av de fem i toppen av regeringslistan längre kallas något annat än mogen.

 

Regeringen samlad på Harpsund i augusti 2019.

Aftonbladet/Demoskop

Svenska folkets betyg på regeringens ministrar

 1. Peter Hultqvist, försvarsminister (S) 3,4 -0,1
 2. Hans Dahlgren, EU-minister (S) 3,1 Ny
 3. Anna Ekström, utbildningsminister (S) 3,0 + 0,1
 4. Ann Linde, utrikesminister (S) 3,0 +0,1
 5. Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) 2,9 +0,2
 6. Tomas Eneroth, infrastrukturminister (S) 2,8 Oförändrat
 7. Magdalena Andersson, finansminister (S) 2,8 -0,2
 8. Ibrahim Baylan, näringsminister (S) 2,8 +0,3
 9. Anna Hallberg, handelsminister (S) 2,8 Ny
 10. Mikael Damberg, inrikesminister (S) 2,8 -0,3
 11. Anders Ygeman energiminister (S) 2,8 Ny
 12. Matilda Ernkrans, högskoleminister (S) 2,7 Ny
 13. Lena Hallengren, socialminister (S) 2,7 +0,1
 14. Lena Micko, civilminister (S) 2,6 Ny
 15. Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S) 2,6 Ny
 16. Peter Eriksson, biståndsminister (MP) 2,6 +0,1
 17. Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S) 2,5 Ny
 18. Amanda Lind, kulturminister (MP) 2,5 Ny
 19. Per Bolund, finansmarknadsminister (MP) 2,5 -0,2
 20. Morgan Johansson, justitieminister (S) 2,5 -0,4
 21. Stefan Löfven, statsminister (S) 2,4 -0,5
 22. Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP) 2,3 Ny
 23. Isabella Lövin, klimatminister (MP) 2,2 -0,1
   

Svenska folkets betyg på regeringens statsråd i Aftonbladet/Demoskop på en femgradig skala. Jämförelsen gäller den förra undersökningen som gjordes för ett år sedan. Endast de som känner till statsrådet har fått avge betyg.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Stefan Löfven

Hans Dahlgren

Isabella Lövin

Lena Mellin

AB Voice