Mejla

Peter Kadhammar

Kadhammar: Kriget har egentligen aldrig upphört

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så har bomber åter exploderat i Volgograd, och Vladimir Putin har åter utlovat krafttag mot terroristerna och alla vet att det kommer att explodera nya bomber, och det blir nya krafttag...

Kolonialkriget inom landets egna gränser slår tillbaka i det ryska hjärtlandet. Putins skoningslösa krig i Tjetjenien har vänt som en bumerang och jagar honom – han, den vulgäre och maktfullkomlige ledaren som vid ett tillfälle lovade att jaga terroristerna ända in på "skithuset".

Det språkbruket passar en president som gärna poserar med bar, vältränad överkropp och bössa i hand. En kraftkarl, inte rädd för något.

Tvivlar på sin styrka

Utom skuggan från Kaukasus. När fotografen Urban Andersson och jag för knappt två månader sedan körde ner från bergen mot Sotji hejdades vi i en vägspärr. Poliserna undersökte papper, dubbelkollade våra visa mot inrikesministeriets dator, förhörde sig om vår religion, noterade våra mobilers femtonsiffriga IMEI-nummer som gör det möjligt att alltid spåra telefonerna.

Så agerar en till det yttre stark regim, som tvivlar på sin styrka.

Vid vägspärren stod ett ungt par och väntade. De stod där när vi kom och de stod där när vi for efter en timmes undersökning. Den unga kvinnan, snarare en flicka, hade protesterat mot kontrollen och nu lät poliserna dem vänta, medan skymningen föll.

Så agerar en regim som upphöjt godtycket till princip.

Och där, i Sotji, ska strax världens ungdom mötas i en idrottsorgie, de dyraste spelen i världshistorien. Och ingen kommer att nämna att detta är tjerkessernas gamla land, och att tjerkesserna fördrevs av tsarens soldater efter ett utdraget och blodigt krig.

Kriget har aldrig upphört

Det är inte så länge sedan. Det ligger inte längre bort än att dagens tjerkesser kan se tillbaka och säga: Min familj kommer från den och den byn vid Svarta havet.

Kriget var en del av den Tsarryska imperialismens expansion söderut och österut på 1800-talet. Precis som kriget mot tjetjenerna var det.

Det kriget har egentligen aldrig upphört. Erövringen av tjetjenernas land och expansionen över Kaukasus, förvisningen av tjetjenerna under andra världskriget, de tjetjenska krigen på 1990-talet och framåt – det är i grunden samma konflikt.

Nu ska det bli fredsfest i Sotji, skidåkarna kommer att svischa nerför backarna och i likhet med Vladimir Putin blir världen varse:

Det faller långa skuggor från bergen i Kaukasus.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN