Miljöpartiets kris är inte över

KOLUMNISTER

Miljöpartiets kris är långtifrån över.

Det räckte inte med att byta ut personer.

Det behövs politiska framgångar för att Miljöpartiet ska kunna vända trenden.

På söndag håller statsminister Stefan Löfven (S) sitt traditionella sommartal i Vasaparken i Stockholm. Men på presskonferensen före talet delar han överraskande med sig av strålkastarljuset till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Gesten, för det är precis vad det är, måste vara ett försök att hjälpa de gröna upp ur den opinionsmässiga svacka där de sitter fast sedan i våras.

Då lamslog Miljöpartiets akuta kris inte bara det egna partiet utan lade sin slagskugga även över resten av regeringen. Det började lite beskedligt med att dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) visade sig ha umgåtts med fel personer och sagt dumma saker vid några tillfällen.

Men genom en osedvanligt oskicklig hantering ledde denna stormby till att en tredjedel av Miljöpartiets statsråd lämnade regeringen och att det kvinnliga språkröret fick kicken och ersattes av Isabella Lövin.

Efter det hoppas de gröna på att lugn och ro skulle infinna sig. Men se det gjorde det inte. Det är dagens väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio det senaste beviset för.

I dag skulle bara 3,2 procent av väljarna lägga sin röst på MP. Det betyder att stödet har mer än halverats sedan valet för 23 månader sedan. Då valde 6,9 procent de gröna.

Och det syns ingen ljusning. Stödet för de gröna har legat under den avgörande spärren för att komma in i riksdagen, fyra procent av rösterna, i ett kvartal. Och stödet är ännu lägre nu än det vare före semestrarna.

Till det ska läggas det låga förtroendet för språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Bara 19 procent har stort eller mycket förtroende för Fridolin och endast 15 procent har det för Lövin.

Det betyder att den partiledare som svenska folket har lägst förtroende för är biståndsminister Isabella Lövin. Medan utbildningsminister Gustav Fridolin delar den näst sista platsen med Ebba Busch Thor. Siffrorna är från den senaste mätningen, i juni.

Miljöpartiets kris är på intet sätt över. Personbytena räckte inte. Det behövs politiska framgångar för att Miljöpartiet ska kunna vända trenden. Och det är kanske det Stefan Löfven tänker hjälpa till med på söndag. Fast sannolikt inte, det finns måtta på den politiska generositeten.

Några andra iakttagelser från dagens väljarbarometer. Fyra partier ligger över sitt valresultat, Vänsterpartiet, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna. De andra fyra har tappat stöd sedan valdagen.

Moderaterna når sitt bästa resultat sedan valet 2014 och är nu betydligt större än de tre andra borgerliga partierna tillsammans, 24,6 jämfört med 16,6 procent av väljarna. Moderaterna skulle vid en eventuell regeringsbildning få oerhört stort inflytande över politiken.

Sverigedemokraterna når sitt sämsta resultat i år. Senast SD låg på den här nivån var i juni 2015. Det kan vara ett trendbrott men behöver inte vara det.

ARTIKELN HANDLAR OM