KD:s väljare finns där ute i bushen

1 av 7 | Foto: FELIPE MORALES
Göran Hägglund han också med att spela fotboll.
KOLUMNISTER

Göran Hägglund flänger under en dag mellan Uppsala, Gävle och Västerås. Större turné vågar han sig inte på under valrörelsen. En partiledare ska med ett par timmars varsel kunna infinna sig i TV-huset på Östermalm om Aktuellt eller Rapport kallar till förhör.

Därför blir den här sortens miniturné närmast ett nostalgiskt inslag i kampen om väljarna. Men bara nästan. Kristdemokraternas väljare finns därute – i bushen! i småstäderna! och de är gamla och litar mer på lokaltidningen än på drakarna i Stockholm. För att inte tala om sociala medier.

– Vi har en äldre och mindre urban väljarkår, säger Hägglunds presschef Johan Ingerö försiktigt.

Så när Hägglund kommer till Stora torget i Uppsala och ber om ursäkt för att han ska tala politik – "jag ska ge e t t exempel... jag ska tala i två minuter... nu tänker en del: ska han tjata om det där nu igen?" – gör han det alla politiker säger att de älskar.

Träffa väljarna öga mot öga. Höra deras frågor. Förstå deras vardag.

De är inte särskilt många. 50 personer kanske. Men det blir ett bra möte där Hägglund sparkar boll med två näpna småflickor, varav en är dotter till Anna-Karin Klomp som kandiderar till landstinget.

Det fattas bara att han lyfter upp flickorna för att pussa dem på kinden. Men där går gränsen för en politiker i Sverige 2014.

I Gävle finns inga barn. Där sitter en grupp pensionärer på några bänkar. De håller i sina rullatorer. Två KD-flaggor fladdrar i vinden. Stora torget känns oändligt stort och skrämmande öde.

Var är alla människor? Jo, nu kommer några och ställer sig på behörigt avstånd. Hägglund drar talet som han kan köra på autopilot om så behövs: vård, familj, äldreomsorg. Flaggorna blåser omkull.

– Är man vuxen nog att sätta barn till världen är man vuxen nog att bestämma över sin tillvaro.

Så låter Hägglunds bästa mening, och den upprepar han vart han än kommer, ett slags besvärjelse, politiker ska så lite som möjligt lägga sig i vanligt folks vardag.

Det är lite lustigt att höra det från Hägglund som aldrig varit annat än politiker. Tonårig blev han ombudsman i kristdemokraternas ungdomsförbund och sedan krånglade han sig uppåt, uppåt. Att han 1988-91 arbetade som försäkringskonsult och placeringsrådgivare förtar inte utan snarare understryker entydigheten i hans liv. Han kramar de lokala KD-ledarna och hastar vidare till Västerås.

Valstugorna står på Hantverkargatan. Kristdemokraterna har placerat alkoholfri cider, plastglas och tallrikar med Mariekex på ett litet bord. Hägglund anländer 36 minuter försenad. Det är alltid roligt att komma till Västerås. Amanda Agestav, partiets kommunalrådskandidat, leder honom till mikrofonen kör igång:

Vård, familj, äldreomsorg.

Under dagen talar han till kanske 120 personer. Det är högt räknat. En och annan mötesdeltagare har verkat spritt språngande galen men Hägglund har tålmodigt och empatiskt lyssnat på dem och nickat... och nickat.

Han har också intervjuats av Uppsala Nya Tidning, P4 Uppland, Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Han har fotograferats av Vestmanlands Läns Tidning. Det är den stora vinsten. Hägglund leder ett parti som hänger på fyraprocentsgränsen. Han riskerar att åka ur riksdagen. Men på torsdagen var han politisk huvudperson i Uppsala, Gävle och Västerås. Tack god gud för att lokalpressen fortfarande lever.

Fredag morgon hastar han till Halland. Det är alltid lika roligt att komma till Halmstad!

Följ Peter Kadhammars resa på kartan

ARTIKELN HANDLAR OM