Ett krampaktigt sätt att spela folklig

Jimmie Åkesson poserar på en flakmoped i ett utskick från partiet.

I likhet med ett större antal ­andra väljare fick jag ett tryckt brev från Jimmie ­Åkesson häromdagen. Han bad mig utmana mig själv och läsa om vad Sverigedemokraterna vill.

Men det var inget nytt. Alla ­andra partier är mesiga, och styrs av "proffstyckare och journalister". Det vanliga tjatet om hur invandringen splittrat Sverige. Och så "lovar" Jimmie att avskaffa den så kallade pensionärsskatten ­under nästa mandatperiod, ett ­löfte som lär bli svårt för honom att infria på egen hand.

SD vill ha hårdare straff, förstås. Ett slag i luften så länge polisen ­inte klarar upp mer än en bråkdel av ­alla brott som begås.

Jimmie på pakethållaren

Flygbladet pryds av en bild av ordförande Jimmie, SD-kvinnornas Carina Herrstedt och partiets ­utrikespolitiske talesperson Julia Kronlid.

Men det är inte personerna som gör bilden intressant.

Det är den gamla flakmopeden de poserar på.

Herrstedt sitter på flaket med två vita blomlådor, Kronlid står på tramporna och Jimmie sitter på ­pakethållaren.

Rubriken lyder: "Sverige behöver en skjuts i rätt riktning". Fyndigt så det förslår. Eller bara ett kramp­aktigt sätt att spela folklig.

Jag har själv haft ett liknande ­fordon, som krånglade oavbrutet och som jag slutligen skänkte till en alkoholist som blivit nykter och tog hand om den.

Att döma av bilden rör sig ­exemplaret på bilden om en trehjulig äldre, handväxlad Monark eller Crescent, med tvåtakts Sachsmotor och trampor.

Mopeden är omlackad från ­originalfärgerna och skavd längs flakets ram. Flaksargen är avplockad. ­Växel-, gas- och broms­vajrarna hänger lösa. Ringtrycket är lågt i vänster framhjul och mycket lågt i bakhjulet. Strålkastaren under ­flaket är troligen i skick, men något signalhorn syns inte på bilden.

Folk vill ha fyrhjulingar

Jag ringde Mikael Wickström i Blekinge skärgård, för att kolla ­fakta. Han är ordförande i Aspö Flakmoppeförening, och han kan det mesta om den sortens tre­hjulingar. När han studerat bilden en stund berättade han att det inte går att få reservdelar till den flakmoppen längre.

Föreningen har funnits i tolv år, och har nu ett 70-tal medlemmar. Den aktiva kärnan är cirka tio ­personer. I fordonsflottan finns rätt många Sachs, några ILO och någon Husqvarna.

Nu håller de här gamla mopederna, som fortfarande får gå 30 kilometer i timmen, på att för­svinna. Mikael konstaterar detta med viss sorg. Folk vill ha fyrhjulingar, mer styrka. Han är socialarbetare, aktiv i facket och sosse. Han tycker om traditioner och ­gillar att umgås med öborna.

Om bilden på SD-­ledarna säger han:

– Man kan ju fundera på vad fan de gör på en flak­moppe.

Sammansatt

Ordet moped, som uppfanns av tidningen Motors ­redaktion i början av 50-talet, är en sammanslagning av ­orden MO-tor och PEDal. De första mopederna var cyklar med påhängsmotorer. Mopedernas genombrott gav även upphov till ordet havre­moped, vilket betyder häst.

Kulturskatt

SD motor är Sverige­demokraternas eget nätverk för motor­intresserade. SD anser att cruising, det vill ­säga att åka runt i gamla amerikanska ­bilar, är "en integrerad del i den svenska kulturen". SD ­motor vill bland annat sänka bränsleskatten och avskaffa momsen på "idrottsredskap" som ­motorcyklar.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM