Hos polisen fanns ingen hjälp att få

KOLUMNISTER

Största hotet mot lag och ordning i Sverige är polisen. Det beror inte på att den är korrupt, förbereder statskupp eller misshandlar fyllon.

Polisen är en passiv koloss vars mål och mening det är svårt att förstå.

En ung man skulle köpa en begagnad dator på Blocket. Säljaren fanns i Leksand och behövde 5?500 kronor snabbt för att skaffa bil. Han lät trevlig. Om den unge mannen satte in köpeskillingen på ett konto i Swedbank lovade säljaren skicka datorn per omgående.

Som de flesta redan förstått kom ingen dator och säljaren försvann med pengarna.

Man kan säga att de 5?500 kronorna är lärpengar för en person som just lämnat gymnasiet och ska börja vuxenlivet. Vinka adjö till sparkapitalet. Var inte så godtrogen i fortsättningen.

Men det finns en viktigare lärdom i denna korta berättelse.

Den 12 februari gjorde den unge mannen en polisanmälan. Han följde instruktionerna på nätet och skrev en koncis redogörelse för vad som skett. Han lämnade säljarens namn och adress (som tycks stulna från en oförvitlig medborgare) och kontonumret i Swedbank till vilket han sände pengarna.

Snart har tre månader gått och brottsoffret har inte hört ett pip. Ingen polisman har ringt för att kolla detaljer, ingen har meddelat att utredningen är igång. Tystnad. Datorn glufs-glufs har svalt anmälan och ut kommer – ingenting.

Den unge mannens mor ringde och talade med en polisman. Denne var vänlig men låtsades inte ens att man skulle försöka gripa brottslingen, trots att ett kontonummer finns och bakom det måste ju dölja sig en människa.

Polismannen var terapeut (han tyckte anmälan var välskriven), inte upprätthållare av lagen.

Att bli bestulen på nätet är sannolikt det vanligaste brott ungdomar råkar ut för, vid sidan av misshandel och rån på stan.

Om kriminella får härja ostört medan byråkrati och usel organisation mal sönder poliser som rimligen vill göra sitt jobb, varför ska då unga människor respektera det som polisen sägs stå för?

Nittonåringen kan bara dra en slutsats av sin första kontakt med den uniformerade kolossen: Ingen hjälp finns att få. Lag och ordning är en fras utan betydelse. Du får klara dig själv där ute.

ARTIKELN HANDLAR OM