Mejla

Johanne Hildebrandt

Absolut Sverige – en dansk motbok

Publicerad:
Uppdaterad:

I februari kommer Mikael Jalving, kolumnist på Jyllands-Posten, ut med boken ”Absolut Sverige”. Tydligen är det en motbok till Lena Sundströms alster om det rasistiska Danmark och om detta kan man tycka mycket, men Jalving har trots allt lite rätt när han kallar Sverige för tystnadens rike.

Det finns skrämmande många människor som inte vågar ha en åsikt och stå för det offentligt. Amerikaner uttrycker sina åsikter med otvungen självklarhet, hur kontroversiella de än är. Kvinnor i Mellanöstern riskerar sina liv när de protesterar mot förtryck av regimer och sin egen kultur.

Men i Sverige, där ingen riskerar någonting alls förutom att få verbalt mothugg, breder en jolmig feghet ut sig.

Här ska alla låtsas vara kompisar och skutta fram hand i hand på en äng av konsensuskultur. Att säga sanningen när den är obekväm kan vara lika med att begå

karriärsjälvmord, att lyfta fram negativa saker och prata om dem anses obehagliga. Ord vägs med en sådan ängslighet att man skulle kunna tro att det handlade om anrikat uran. Gud nåde den som sticker ut och säger något kontroversiellt.

Skulle det dessutom handla om invandringen riskerar personen ifråga att betraktas som dansk, vilket är lika illa som att vara Sverigedemokrat eller orch från Mordor.

Alltför många tiger och håller sina chefer bakom ryggen av rädsla för att mista sina jobb.

Men det finns motsatser och en av de mest rakryggade hjältinnor som skådats är Inga-Britt Ahlenius.

Under fem år var hon ledare för FN:s granskningsorgan OIOS, och i sin slutrapport sågar hon FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon längst med fotknölarna.

Trots att han lovat att verka för öppenhet och ansvarsutkrävande så har han åstadkommit motsatsen. Ki-moon har gjort sig av med kompetens och politiserat utnämningar av personal. Han tilllåter ingen opposition, tar inget ansvar och är helt uppenbart en värdelös ledare.

Det har varit uppenbart länge att FN är lamslaget och blir alltmer irrelevant men Ahlenius, miss Fearless som hon kallas, vågar säga det högt.

Hon visar därmed ett mod och en integritet som är beundransvärd. Snart kommer den bok som hon skrivit tillsammans med Niklas Ekdal, obligatorisk läsning för de naiva världsförbättrare som tror att FN är lösningen på allt och för dem som behöver spotta upp sig och bli lite modigare. För det är ju trots allt ganska många som borde låta sig inspireras och våga göra en Ahlenius.

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN