Hycklare som gifter sig med småflickor

KOLUMNISTER

Den 25 maj rättas en obalans till i Göteborg. Då invigs en ny moské på Hisingen. Självklart ska alla religiösa riktningar ha lokaler som motsvarar församlingarnas storlek.

Tyvärr är moskén finansierad av Saudiarabien, ett land präglat av svårslaget moraliskt hyckleri, politiskt förtryck och religiöst tyranni. Kungliga familjen lever i faraoniskt överflöd och sus och dus när dess medlemmar förlustar sig i västvärldens metropoler.

Undersåtarna däremot åläggs att följa sharia. Homosexuella straffas med spö. En kvinnas vittnesmål är värt bara hälften av en mans. Kvinnor får inte köra bil och är underställda manliga släktingars nycker och välvilja. Småflickor blir bortgifta med gubbar. En kvinna som våldtas bör akta sig för att göra anmälan. Hon kan själv dömas till fängelse.

Fackföreningar är förbjudna och demonstrationer olagliga.

Det är förbjudet att kritisera kungafamiljen och liksom att kritisera islam.

Den som lämnar islam för en annan religion kan straffas med döden. Dödsstraffet är flitigt nyttjat, specialiteten halshuggning.

Jämfört med Saudi är Iran styrt av utspejsade liberaler med en loj låt-gå-mentalitet.

Muslimska stiftelsen i Göteborg försökte länge hitta finansiering inom Sverige. När det inte lyckades vände sig styrelsen till Saudi, som understödjer moskébyggen världen över. Den i Göteborg kostar 67 miljoner kronor.

Saudiska staten har inte ställt några villkor för betalningen. Ändå känns den olustig. Om Francos fascistiska Spanien hade bekostat en katolsk kyrka i Sverige på 1970-talet hade det blivit debatt och massiva protester. Eller om Sydafrika finansierat en reformert kyrkobyggnad.

Ahmed al-Mofty, ordförande i muslimska stiftelsen, säger att enda saudiska kravet är att moskén inte får rymma ”extremistiska eller fanatiska grupper”. Med tanke på hur Saudiarabien styrs undrar jag hur myndigheterna i Riyadh definierar sådana grupper.

Att få reagerat beror nog på att ingen anständig människa vill riskera att hamna i samma fack som Sverigedemokraterna, vilka naturligtvis drivit en kampanj mot denna som andra moskéer. Så låt mig än en gång säga att en moské självklart ska byggas om den behövs.

Men det är synd att saudierna tar notan.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM