Därför spolar SD Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna behöver inte Kent Ekeroth längre.

Därför finns han inte med på riksdagslistan i höst.

Den ofta uppmärksammade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har suttit i riksdagen i åtta år. Men det blir inte någon ny mandatperiod.

På valberedningens förslag till riksdagslista finns hans namn inte med. Att partiets valkonferens i mitten av mars skulle göra en annan bedömning är osannolikt.

Kent Ekeroth har tjänat sitt parti väl. Han har underhållit den hårdföra, ofta rasistiska och starkt invandrarkritiska falangen, bland annat genom sajten Avpixlat, som numera heter Samhällsnytt.

Men Sverigedemokraterna behöver inte längre draghjälp av Ekeroths högerextrema åsikter. Det står redan klart att SD, om inget oförutsett inträffar, kommer att göra ett bra val i höst. Dock mindre bra än de själva trodde i början av året då tuppkammen växte och Åkesson sade att det skulle bli Sveriges största parti.

Som valforskarna vid Göteborgs universitet skriver i sin kartläggning av partiernas väljare i valet för snart fyra år sedan:

”Mellan 2006 och 2010 gjorde SD inga inbrytningar i nya väljargrupper. Men det gjorde partiet 2014 samtidigt som de också växte i grupper som de tidigare varit starka i.”

Resultatet känner vi till. Stödet för SD växte från 5,7 till 12,9 procent av väljarkåren.

Om SD ska fortsätta på det spåret är Kent Ekeroth en belastning. Partiet har helt enkelt svårt att nya väljare med honom som hög representant för partiet. De behöver honom inte längre. De är stora ändå.

Mest känd har Ekeroth gjort sig som filmare av den s k järnrörsskandalen då en blivande riksdagsledamot och en partikollega grovt förolämpar komikern Soran Ismail och en kvinna på Kungsgatan i Stockholm en tidig sommarmorgon. Därefter beväpnar de sig, med järnrör från en byggarbetsplats.

När filmen avslöjades var Kent Ekeroth ledamot av riksdagens justitieutskott, en plats han då fick lämna eftersom han som en av de främsta lagstiftarna lät bli att beivra brott, han filmade dem i stället.

Efter valet 2014 återkom han dock till utskottet men lämnade det på nytt i samband med den friande domen för ett krogbråk 2016.

Men då hoppades han fortfarande på att få kandidera till riksdagen. Det hoppet är numera grusat.

Här röstade flest på SD i riksdagsvalet 2014 00:31

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM