Mejla

Lena Mellin

Moderaternas väljare skonas från höjningen

KOLUMNISTER

Moderaternas kärnväljare slipper undan när skatten på småhus går upp.

I Täby får inte ett enda hushåll höjd skatt. Inte i Nacka eller Danderyd heller.

Ju enklare och mer lättbegriplig en fråga är desto besvärligare kan den bli – politiskt. Det är en gammal sanning och den besannas återigen av regeringens hantering av fastighetsskatten.

Alliansen kopplade greppet direkt på valrörelsen 2006 genom att mitt i sommaren föreslå att den gamla skatten på småhus skulle avskaffas. Jubel i busken.

De flesta missade dock fortsättningen. Det skulle inte alls bli gratis att äga hus. Den statliga skatten skulle ersättas av en obligatorisk kommunal avgift. Dessutom skulle sänkningen av skatten finansieras inom bostadssektorn.

I klartext betydde det att den nya fastighetsavgiften blev 0,75 procent av taxeringsvärdet, dock högst

6 000 kronor. Samtidigt höjdes reavinstskatten och möjligheterna att skjuta upp den begränsades radikalt.

Det som väljarna uppfattade av alliansens vallöfte och det som blev verklighet var alltså två skilda ting. Inte vitt skilda. Men ganska olika.

Nu kommer nästa kalldusch. Den som till äventyrs trott att höjningar av fastighetsskatten var historia har fått se sig rejält dragen vid näsan.

Nästa fastighetstaxering äger rum nästa år. Villa-ägarnas riksförbund, som hatar beskattning av småhus mer än någonting annat, har tagit Statistiska centralbyrån till hjälp för att räkna ut hur mycket skatten går upp – och hur många som kommer att drabbas av höjningen.

I genomsnitt ökar taxeringsvärdena med 32 procent. En majoritet, 58 procent, av småhusägarna får höjd fastighetsavgift om prognoserna stämmer.

I exempelvis Ovanåker, Bräcke, Strömsund, Ragunda, Ånge, Sollefteå, Kramfors och Nordanstig och 44 andra kommuner där ekonomin inte går som tåget kommer varenda småhus-ägare drabbas av högre skatt på sitt hus. I de flesta fall handlar det om mindre summor. Men den ökar.

På andra ställen i landet ser det annorlunda ut. Mest annorlunda är det i Stockholms län där villaägarna i nio kommuner kan räkna med att skatten inte går upp.

Som av en händelse är Stockholms län moderaternas bästa distrikt. Och allra bäst gick det i flera av de kommuner där fastighetsskatten redan nått taket.

I Danderyd röstade 60 procent på moderaterna, inte en villaägare får höjd skatt. I Täby röstade 54 procent blått – ingen drabbas av höjd skatt här heller. I Nacka lade 44 procent av väljarna sin röst på moderaterna. Givetvis ingen höjning här heller.

En enkel fråga har plötsligt blivit väldigt besvärlig. Eller hur, finansminister Anders Borg (m)?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin