Lena Mellin

Johansson får gå för att rädda valet

KOLUMNISTER

BRYSSEL

Arbetslösheten är så hög att socialdemokraterna riskerar att förlora valet.

Därför tvingas Ams-chefen bort.

Så enkelt är det.

För mindre än tre månader sedan fick Ams-chefen Anders L Johansson sitt förordnande förlängt med ytterligare tre år. Trots massiv kritik mot hur arbetsförmedlingarna fungerar tyckte regeringen att han skulle sitta kvar till 2008.

Det handlar om röster

I går meddelade arbetslivsminister Hans Karlsson att Johansson fått nytt jobb. Samme Johansson som nyss var toppen på Ams ska om bara 13 dagar ta över rodret på Statskontoret, en organisation helt vid sidan av den politiska hetluften.

Förklaringen är enkel. Regeringen har upptäckt att de är på god väg att förlora valet nästa år. Flera av de kommersiella opinionsinstituten har redan rapporterat om en borgerlig ledning. I går bekräftades det av Statistiska centralbyråns väljarbarometer, av de flesta ansedd som den mest tillförlitliga.

Enligt SCB samlar de borgerliga partierna just nu 50,3 procent av väljarna. Medan s, v och mp får nöja sig med 46,1 procent.

Regeringens paradgrenar är sysselsättning och rättvisa. Det är när väljarna tror att socialdemokraterna kan leverera arbete och rättvis fördelning som partiet gör sina bästa val.

Men nu sviktar tilltron till socialdemokraterna på dessa centrala områden. Det är därför Göran Persson envetet hamrar in i väljarnas huvuden att moderaterna vill sänka sjukersättningen till 60 procent. Fredrik Reinfeldt ska helt enkelt framstå som ännu orättvisare än Persson.

Persson vill ha en profil

Och det är därför Ams-chefen byts ut. Mot en som har högre profil, som inte är akademiker och är nästan lika van vid rampljuset som Göran Persson själv. Mot en person som tar plats, som verkar som den vill något.

Kampen mot arbetslösheten står högst upp på regeringens dagordning. Men det har inte hjälpt. Valåret 2002 gick 6,8 procent utan jobb, den lägsta siffran på ett decennium.

Sen vände kurvan, regeringen misslyckades på sitt kärnområde. Förra årets genomsnitt blev 7,7 procent. Mycket litet tyder på att årets blir lägre.

Sysselsättningen nyckelfråga

Socialdemokraterna har länge mött lamt motstånd från oppositionen.

Men när Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna i höstas bestämde sig för att sätta alla klutar till för att vinna valet nästa år har kampen om väljarnas gunst snabbt blivit knivskarp.

För regeringen gäller det att visa att den verkligen tar sysselsättningen på allvar. Annars löper socialdemokraterna stor risk att förlora valet.

Bytet av Ams-chef är ett led i den strategin.

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin