Nej - 2016 var inte världens värsta år

Foto: Odd Andersen
Lastbilsattacken i Berlin är en av många saker som gör de lätt att känna att 2016 var det värsta året någonsin.
KOLUMNISTER

Zika och terrorattacker i ­Nice, Bryssel och Orlando. Trump och Brexit vann. Bowie, Prince och sanningen dog.

Och så lägger vi till en skjuten rysk ambassadör i Turkiet. Där ­båda länderna snabbspårar mot diktatur och är aktiva parter i vår tids värsta konflikt – det syriska inbördeskriget.

Och en lastbil som kört rakt in i folkmassan på en julmarknad i Berlin.

Det är lätt att känna som 2016 bestämt sig att vinna worst year ever-award.

Men låt oss i denna post-sanningens tidevarv försöka komma med fakta.

Om vi börjar med terrorismen. I Västeuropa var trots allt antalet attacker fler på 70-talet, och ­antalet dödade var högst Lockerbieåret 1988.

Zikaviruset är allvarligt men det är inget mot när pesten kom till Europa 1347. Då dog en tredjedel av befolkningen.

Visst är det sorgligt att kända artister dör men det är något vi dessvärre måste vänja oss vid. För det var just på 60-70-talet som “kändisar” som fenomen exploderade med tv och populärkultur. De människorna är gamla och kommer tyvärr knoppa av.

Kändisdödexplosionen bidrar till en kulturell undergångsstämning, men världen är på mycket stabilare grund än för 72 000 år sedan när ett supervulkanutbrott skapade en atomvinter. Forskare tror att mänskligheten kan ha reducerats ner till 3 000 individer. Tänk att allt som återstod av mänskligheten var tre normal­stora gymnasieskolor. Där pratar vi skör tråd.

Det politiska läget är oroande. Idén om en öppen värld där människor som ser olika ut ska kunna leva tillsammans är under sin allvarligaste prövning någonsin. Det har också varit ett skitår för opinionsinstitut och experter. Det är svårt att göra korrekta förut­sägelser.

Antingen får vi som varnat för amerikansk fascism rätt. Eller så var det extremt överdrivet av en hysterisk mediaelit. Poängen är att president Trump fortfarande är ett oskrivet blad. Vi hoppas alla på att det inte ska bli världshistoriens mörkaste kapitel.

Där 2016 är världens värsta år är klimatförändringarna. Aldrig har jorden varit varmare. Men 2016 var även året där både USA och Kina skrev under klimatavtalet.

Kanske året i framtiden kommer bli ihågkommet för något helt annat. Pokémon go, typ.

Det som har förändrats är hur vi tar till oss nyheter. Nu skickar samtliga medieföretag larmande rubriker till din mobil: Kom till oss och lär dig allt om den senaste katastrofen! Eller så följer du ­läget själv på sociala medier. Plötsligt är vi alla på plats, ser och känner allt det hemska.

Så egentligen kanske det inte spelar roll om detta året inte är “värst” enligt statistiken. 2016 är året vi slagit rekord i oro.

Stäng av

Alla flashar. Jag har haft en stressig höst men när jag stängde av notis-funktionen i mina 17 medieappar så ­kunde jag börja andas igen.

Sätt på

”Skam” på Svt play. Det spelar ingen roll om du är sist på bollen, ge dig hän åt norskt tonårsdrama. Så länge sedan något kändes riktigt på TV. Men det är både kul och jätteobehagligt att höra ungdomar prata om vuxna ­saker på detta bedårande gullespråk. Som att vättar skulle prata om att supa och knulla liksom.

ARTIKELN HANDLAR OM