Försvarsövningen Aurora är toppen, äntligen gör försvaret vad det ska

Foto: Lasse Allard

Det är utmärkt att Sverige övar krig tillsammans med vänskapligt sinnade länder. Försvarsövningen Aurora som pågår för fullt är första steget för att återupprätta ett vettigt skydd för vårt land och en välkommen socialdemokratisk riktning bort från flum och jams.

”...vettlös retorik, som går ut på att det är realistiskt att visa militära muskler mot Ryssland”, gnäller partiets religiösa flygel, Socialdemokrater för tro och solidaritet.

En regerings första skyldighet är att värna det egna folket och territoriet. Under ett par decennier drev vi i praktiken bort från den självklarheten, när vi skrotade territorialförsvaret och skulle framtvinga fred i Afghanistan.

Den socialdemokratiske före detta talmannen, försvarsministern med mera Thage G Peterson berättar för mig att statsminister Göran Persson for till Vita huset. Kallades till Vita huset säger vissa. Där vred president George W Bush upp armen på Persson (bildligt talat alltså) och sa: Antingen är ni med oss eller mot oss.

Med värkande arm och tårar i ögonen (fortfarande bildligt) gick Persson med på att sända fem svenska officerare för att bistå USA i invasionen av Afghanistan.

En blygsam insats. Skulle knappt märkas.

Persson som på många sätt var en klok politiker ställde ett villkor, berättar Thage Peterson: Muslimska länder skulle också delta. Det fick inte uppfattas som en kristen invasion av Afghanistan.

Visst, självklart, sa Bush. Han dunkade Persson i ryggen (denna rekonstruktion är fortfarande bildlig).

Några muslimska soldater syntes inte till. Mer än de som sköt på svenskarna. Och den svenska insatsen växte och växte, som det lätt blir i krig. Till sist hade vi över 800 soldater i Afghanistan.

Vad uppnådde de?
Ingenting.

– Alla krig är förbundna med lögn, säger före detta försvarsministern Peterson. Vi sa att vi skulle bygga broar och vägar och sådant. Det gjorde vi inte. Vi hade soldater där som dödade.

Aurora är motsatsen till den typen av militära äventyr. Det är en övning med ett tydligt och lättbegripligt mål, att stärka vår förmåga att försvara oss mot angrepp. Den som anser att det är en provokation mot Ryssland har en märklig syn på internationella relationer.

I ett enda sammanhang kan jag tänka mig att be tillsammans med Socialdemokrater för tro och solidaritet. Det är för att tacka Gud att de saknar inflytande.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM