Tone Schunnesson

Därför känns SL:s fria resor som en blåsning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kristoffer Tamsons, moderat trafikregionråd i Stockholm.
Kristoffer Tamsons, moderat trafikregionråd i Stockholm.

Kristoffer Tamsons, moderat trafikregionråd i Stockholm, berättade förra veckan att han som ordförande för SL tagit ett beslut. Innehar man ett giltigt ukrainskt pass fungerar det nu som färdbevis. Detta beslut tar SL tillsammans med ett gäng andra nationella och regionala trafikmyndigheter runt om i Europa för att stötta de människor som tvingas fly.

Okej, fan vad bra. Såklart. Men ändå kändes något direkt fel, när jag såg nyheten. Typ som när man var barn och var på semester och en man på stranden kom fram till en och gav en ett blinkade armband och man bara: ”Omg tack!” Men sen visade det sig att mannen var en försäljare och sa: ”Det blir 25 euro” fast man hade själv trott det var en present och man bara:
”Men han sa ju att jag fick det??” Ja, du fick betala för det. Hejdå.

 

Alltså känns beslutet som någon slags blåsning.

För vem kan höra det här utan att tänka på REVA? Det nationella projektet mellan svensk polis, Kriminalvården och Migrationsverket som 2009-2014 arbetade för öka effektiviteten i att gripa papperslösa människor som uppehöll sig i Sverige. I praktiken innebar det t.ex. en slags inre gränskontroller. En sådan kontroll blev under 2013 tunnelbanan i Stockholm.

Polis stoppade folk utifrån utseende, alltså genom rasprofilering, i jakt på människor som flytt. Ett pass från utlandet var inte en fri åktur. Istället var fel papper, eller inga papper alls, en biljett ut ur landet.

SL:s nu fria resor är ett slag i ansiktet på alla människor som inte säkert kunnat förflytta sig i Stockholm utan att riskera hela sin tillvaro.

 

Kristoffer Tamsons beslut sker ungefär samtidigt som Ulf Kristersson sitter i intervjuprogrammet 30 minuter och deklarerar att Sverige måste öppna upp för människor som flyr från Ukraina och att Sverige måste göra sin del. Hur många flyktingar från Ukraina
det än blir, försäkrar han, ska Sverige tillsammans med andra EU-länder göra allt de kan för att hjälpa till.

När Anders Holmberg påpekar att det här går rakt emot Moderaternas politik de senaste åren, som handlat om att kraftigt minska flyktingmottagandet, säger Kristersson att alla svenskar nog ser att det var ohållbart att ta emot människor som flydde det fruktansvärda kriget 2015. Så jag vill verkligen vara tydlig med att säga: Nej, Ulf. Alla svenskar håller inte med dig, när du gör obehaglig skillnad på folk och folk. SL är bra på den skillnaden, Moderaterna ännu bättre.

M-ledaren Ulf Kristersson i SVT:s program 30 minuter.
M-ledaren Ulf Kristersson i SVT:s program 30 minuter.

Vad som gör hela saken extrakeff är att det såklart är svårt att påpeka den här alldeles uppenbara rasismen utan att känna sig som en snål fi**a. Självklart borde alla människor på flykt inte bara få fria resor utan också omedelbar amnesti.

Jag känner djup solidaritet med de människor som tvingas fly Ukraina. Jag vill att vi ska välkomna dem, precis som jag vill att vi ska välkomna människor som tvingats fly från t.ex. Syrien och Afghanistan. Men i stället blir dessa människor bemötta som kriminella.

Bara av en anledning, att de inte är vita européer.

Flykting är inte något man är, det är något man blir. Och, som vi än en gång lär oss, kan vem som helst bli det när som helst. Jag önskar att solidariteten vi visar Ukrainas folk skulle sträcka sig längre. Ingen människa är illegal.

 

Publisert:

LÄS VIDARE