Mejla

Moa Alfredsson

Vi poppar popcorn och slår vad om vem som ska vinna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag var liten var jag besatt av Johnny Depp. Jag hade affischer på honom uppklistrade i mitt rum.

Jag minns framför allt en liten bild som jag klippte ut från en tidning och satte upp på väggen med en knappnål. På bilden stod det att vi fyllde år på samma dag. Det kändes som att Hollywoodkändisen och jag hade något gemensamt.

När jag nu följer den livesända rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard är det som en inblick i en dystopisk ”Hunger games”-framtid där alla rättegångar streamas och vi poppar popcorn och slår vad om vem som ska vinna.

”100 spänn på att Heard blev utsatt för sexuella övergrepp. 200 kronor på att Depp blev misshandlad. Mina damer och herrar, placera era vad nu innan det är försent. And may the odds be ever in your favor!”.

Amber Heard och Johnny Depp under sina respektive vittnesmål under den pågående rättegången i Fairfax i Virginia i USA.
Amber Heard och Johnny Depp under sina respektive vittnesmål under den pågående rättegången i Fairfax i Virginia i USA.

 

På sociala medier har man gjort sitt val. Johnny Depp har stämt sin exfru för förtal och trots att Amber Heard i sin tur stämt honom tillbaka för fysiskt våld och övergrepp har massan bestämt att Depp är den som varit utsatt för misshandel i relationen.

Man hänvisar bland annat till uppgifter om att Amber ska ha lämnat avföring i hans säng och att hon i en inspelning kan höras säga att hon slagit honom. (”I didn’t punch, I was hitting you”).

På TikTok har hashtagen #JusticeForJohnnyDepp över sju miljarder visningar. I ett av klippen mimar en 17-årig tjej framför en bild på Amber Heard (som fått smeknamnet Amber Turd på appen). ”Jag hatar dig inte”, säger hon om Amber, ”men om du fattade eld och jag hade vatten skulle jag dricka upp det”.

Det som kommit fram om Depp har fansen överseende med.

Som de sms han skrivit där han bland annat säger att han ska ha sex med Ambers döda kropp:

”Let's drown her before we burn her!!!”

”I will f*ck her burnt corpse afterwards to make sure she’s dead.”

Som om det vore ikoniska repliker säljs sms:en till exfrun tryckta på t-shirts.

”I have other uses for your throat which do not include injury” är en populär variant.

Johnny Depp tillsammans med Orlando Bloom i en av sina mest uppmärksamma roller, som Kapten Jack Sparrow i ”Pirates of the Carribbean”.
Johnny Depp tillsammans med Orlando Bloom i en av sina mest uppmärksamma roller, som Kapten Jack Sparrow i ”Pirates of the Carribbean”.

I många videos och memes från rättegången jämförs Depp med sina kända karaktärer.

I ett videoklipp som fått flera miljoner visningar ser man hur Depp delar ut godis till sitt rättsteam. ”Precis som Willy Wonka” står det i rubriken till videon.

Precis som för rättegångs-fansen började min egen besatthet av Depp efter att jag sett den förstaPirates of the Caribbean”-filmen. Och nu när jag tänker efter föreställde majoriteten av planscherna i mitt rum inte alls Johnny Depp – mina väggar var tapetserade med Captain Jack Sparrow.

Linjen mellan var karaktären slutar och skådisen börjar är diffus. Människan bakom karaktären är omöjlig för oss att känna – men miljoner människor känner Willy Wonka, Gilbert Grape och Jack Sparrow. Fansen stöttar sina favoritkaraktärer som anhöriga i rättssalen.

Experter har pekat på att det ensidiga stödet i sociala medier kan vara en protest mot cancelkulturen. I ett nyhetsklipp säger en amerikansk professor som specialiserat sig på kändiskultur att ”personer som tycker att cancelkulturen gått för långt förmodligen hejar på Depp”.

Men det märkliga är att man verkar protestera mot cancelkulturen med hjälp av cancelkulturen. Över tre miljoner personer har skrivit under en namninsamling för att få Amber Heard borttagen ur filmen Aquaman.

Rättegången har öppnat upp superkändisarnas vardagsliv för allmänheten. Det är en sorglig bild som målas av två människor som inte verkar må speciellt bra.

Det absolut konstigaste av allt är att vi väljer att titta på tragiken. Precis som i ”Hungerspelen” är det inte spelarna som är sjuka i huvudet – det är åskådarna.

Publisert:

LÄS VIDARE