Britta Svensson

Får jag ”Säröbomben” så spyr jag upp den

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maten på många äldreboenden är oätlig, tycker Britta Svensson.
Maten på många äldreboenden är oätlig, tycker Britta Svensson.

Hur ska jag kunna överleva på ett äldreboende?

Rapporter inifrån visar att en del serverar oätlig mat.

Varför får det fortgå?

En av mina första artiklar som journalist, på 70-talet, handlade om äldre som svälter. Det är fortfarande ett problem, och jag börjar mer och mer förstå varför.
I de sociala mediernas tidevarv finns några riktiga mullvadar som inifrån den slutna äldrevården rapporterar om vad de serveras där.

En man i Göteborg har i flera år lagt upp bilder på Twitter på vad han får att äta på olika äldreboenden. Det är en vämjelig parad av kletiga röror och obegripliga kombinationer av brända eller sönderkokta ingredienser. På en bild återser jag till min fasa 60 år senare det äckligaste från Norrbyskolans barnbespisning 1962: mannagrynspudding med saftsås.

Det stämmer överens med vad min 92-åriga Facebookvän rapporterar från en helt annan del av Sverige:

”Det är katastrof här med maten. Flera dagar har det inte funnits något som har gått att äta. Vi klagar på att det är en massa konstiga saker vi får. I dag till söndagsmiddag var det ugnsomelett med kalkonsås! När vi får stuvade morötter så är inte morötterna kokta och maten är inte varm, fisken serveras med ett hårt torrt täcke och dålig eller ingen sås. Potatisen är överkokt…vi vill inte dö av svält, vi vill dö värdigt!”.

 

Jag konstaterar att jag inte skulle överleva länge på ett sådant ställe. Det finns väldigt få saker jag kan äta av det som visas upp och beskrivs.

Jag är sjåpig med mat, och det blir bara värre ju äldre jag blir. Redan som barn satt jag och grät i bespisningen för att jag inte kunde få ner en del av de rätter som jag ser nu serveras på äldreboenden.

Jag lever på färska grönsaker och bär, yoghurt, havregrynsgröt, mandlar och nötter. Kyckling och lite fisk.

Hur skulle jag kunna få i mig det min Facebookvän rapporterar om: fläskpannkaka, som inte var gräddad? Makaronipudding som är en enda röra och serveras utan tillbehör? Potatisgratäng med tre små bitar bacon, som middag?

Det finns en lösning som personalen då tar till, rapporterar en veteran som jobbar på ett stort äldreboende i Sverige.

 

Säröbomben. Den rekommenderas vid undernäring av äldre. Jag tror först att detta är ett sensationellt avslöjande om vanvård, men när jag googlar upptäcker jag till min förvåning att den rekommenderas helt öppet av olika kommuner, till exempel Örebro. Där kan man under rubriken ”Matglädje och hälsa” läsa att Säröbomben består av mjölk, vispgrädde, rapsolja och socker och att ”läkemedelskommittéen i Halland rekommenderar det i stället för sömnmedel”.

Min sagesperson inifrån äldrevården skriver: ”Om jag, Gud förbjude, hamnar på ett boende och någon försöker hälla i mig en soppa av grädde, olja, socker och saft så kommer den att hamna likt en exorcist-spya på personalen!”.

Jag håller med. Varför inte ge dem som inte själva kan handla, laga mat och styra över sina måltider, goda och aptitliga saker, fint serverade?


I Bollebygd ska det sparas på äldres mat. Bland annat ”kommer eventuellt de konserverade frukterna serveras mer sällan”. Sådana åt vi på 60-talet till efterrätt. Varför får inte äldre färsk frukt?
Anhöriga och anställda mejlar också om goda exempel. På Facebook kan man följa äldreboendet Slottsängen i Flen där frukosten och påskbuffén dukas upp som på lyxhotell. Där ligger färska bär upplagda.
En undersköterska mejlar att när hon bytte ut kvällsmålets smörgåsrån med ostskiva och nyponsoppa mot fina snittar, fruktyoghurt och vindruvor möttes hon av glädje och fick om och om igen förklara att ingen fyllde år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln