För första gången längtar jag efter att stå i kö

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Människor står i kö till nattklubben Trädgården
Människor står i kö till nattklubben Trädgården

De senaste veckorna har jag konfronteras med faktumet att mina närmsta vänner är dumma i huvudet. Det är ingen rolig insikt, men det råder inga tvivel om att det är så det ligger till.

Jag har nämligen förstått att de gladeligen köar i timmar för att få gå på nattklubb. Själv hatar jag att stå i kö. Jag blir mörk och inåtvänd och kan inte koncentrera mig på något annat än när frihetsberövningen ska upphöra. Det är så alla förnuftiga människor bör reagera på att stå sysslolösa på obestämd tid. Men nu när de första klubbarna öppnat igen har det visat sig att människor jag tidigare betraktade som fullt friska borde låsas in.

Värst av alla är min kompis Mauri. Förrförra helgen köade han till Trädgården i tre och en halv timme. Tre. Och. En. Halv. Timme. Dagen efter gjorde jag ett uppriktigt försök att förstå honom. Jag frågade om han någon gång kände att det var läge att ge upp. Men några sådana tankar fanns inte. När han stått där i en timme var det omöjligt för honom att gå därifrån. Han ville inte ha köat förgäves, sa han. Dessutom kunde han inte med att svika sina kompisar som redan var inne.

Men det riktigt vrickade, som får mig att fundera på om det är en så bra idé att vi fortsätter umgås, är att han inte blev traumatiserad för livet. Inte ens för den kommande veckan. Fredagen därpå skickade han en bild på vår gemensamma vän Oskar. ”Han skrattade också åt mig, men kolla vem som stått här i två timmar”, skrev Mauri i triumf. Jag kunde inte tro mina ögon. Han var tillbaka i kön! Och inte nog med det, han var lycklig!

Därför har jag nu bestämt mig för att undersöka vidden av Mauris galenskap. Jag skriver den här krönikan på tåget till Göteborg. Mauri sitter mitt emot mig. Han tror att vi ska på en vanlig nöjesresa. Det han inte vet är att något mycket märkligt inträffade i Göteborg häromnatten: Det var lång kö till nattklubben Excet. Det låter kanske inte så konstigt, om man inte känner till att Excet inte öppnar förrän i september. Den informationen hade undgått fyllskallarna längst fram. Deras köande lockade till sig fler personer. Till slut ringlade sig en 50 meter lång kö till en stängd nattklubb. 

I kväll ska jag ta med Mauri till Excet. För första gången i livet ska det bli spännande att stå i kö.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN