Löfven hade chansen - men tog den inte

1 av 4 | Foto: Emil Langvad/TT
Stefan Löfven fick avbryta sitt tal efter protester.
KOLUMNISTER

MALMÖ. Stefan Löfven hade chansen.

Men han tog den inte.

Stefan Löfven är statsminister - varje sekund. Men en dag om året har han chansen att för ett par timmar lägga störst kraft på sitt andra uppdrag, det som ordförande för Socialdemokraterna.

Men den chansen tog inte Löfven - i alla fall inte på årets första maj.

På presskonferensen mellan talen i Landskrona och i Malmö uppträdde han som statsminister. Pressekreteraren meddelade i god tid att det var statsministern som hade presskonferensen och inte partiledaren.

För att undvika eventuella missförstånd flankerades Stefan Löfven av en roll-up och en power point-presentation där avsändaren var ”regeringskansliet”.

Löfven hade på arbetarrörelsens stora dag kunnat vara partiordförande, uttalat en socialdemokratisk vision, ett mål som hans partikamrater ska locka väljare med under den stundande valrörelsen.

Men han gjorde inte det. I stället meddelade han att vårdgarantin ska ”skärpas”, oklart hur. Och att ett vårdkontrakt ska upprättas med multisjuka som behöver hjälp med att samordna vårdinsatserna.

Inget fel i det men entusiastisk är det svårt att bli inför de föreslagna förändringarna. De liknar mest en 1000-milaservice av bilen, alltså en tämligen enkel översyn.

Dagens vårdgaranti säger att man inte ska behöva vänta mer än sju dagar på att få träffa en läkare på vårdcentralen. Stefan Löfven kunde inte svara på frågan om den tiden ska kortas med en, två eller flera dagar. Besked på den punkten kommer senare.

I stället blev det två konkurrenter om uppmärksamheten som fick stå för det mer visionära budskapet denna första maj.

Den ene var V-ledaren Jonas Sjöstedt som i Göteborg ville satsa pengar på ett storskaligt försök med 6 timmars arbetsdag, en av Vänsterns käpphästar. Det skulle genomföras på en arbetsplats med mindre än 75 anställda per kommun. Och med full lönekompensation för personalen.

Den andre var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som i Stockholm upprepade ett nygammalt LO-krav, 70 nya miljarder till vård, skola och omsorg på tre år. Sverige har råd med det, anser han.

Inte direkt storslaget det heller. Men lite mer än en dags kortare vårdgaranti.

Stefan Löfvens tal i Folkets park, som avbröts av muslimska kvinnor som bland annat ville ha rätt att bära hijab, var i långa stycken en repris av det tal han höll på den socialdemokratiska partikongressen för tre veckor sedan. Hårdare tag mot brottslingar, moraliska krav på oss alla att säga ifrån.

– Jag blir förbannad. Det är en tyranni i vårt liv, sade Löfven om den senaste tidens skottlossningar, terror och gatuvåld.

Det är bra, men det räcker inte att vara arg. Man måste göra något också som statsminister. Men socialdemokraterna har ju exempelvis lovat 10 000 fler anställda vid polisen inom sju år.

Självfallet kostade han också på sig med att angripa sina motståndare, det tillhör så att säga själva grundmanuset. Han undrade vad SD skulle få betalt för att gå i armkrok med Moderaterna och kallade M-ledaren Anna Kinberg Batra för otydlig.

Det är det fler som tycker att hon är. Men Stefan Löfven brukar inte heller briljera på punkten tydlighet. Snarare tvärtom.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!