Man kan inte alltid utgå från att folk förstår krisen

Foto: iStockphoto
KOLUMNISTER

Jag läser i Aftonbladet den 21/5 att nio svenska myndigheter varnar för vattenbrist i sommar. Paus för kontemplation kring vilka nio myndigheter som kan tänkas pyssla med vattenvarningar.

”Om det blir vattenbrist kan tillgången till dricksvatten drabbas” säger Christina Nordensten, rådgivare och projektledare för den nationella vattenkatastrofgruppen, Vaka. (Vaska?)

Jag menar att det är en något fjösig problembeskrivning. Jag befarar att hotet om att ”tillgången till dricksvatten kan drabbas” skulle kunna indikera att det inte är hela världen. Att man kan dricka något annat. Att det ändå finns en massa olika slags vatten, skulle dricksvattnet ta slut. Man kan inte alltid utgå ifrån att folk förstår. För det är nämligen bekvämare att skvalduscha i en timme och trösta sig med att det i alla fall inte är dricksvattnet, det är bara duschvattnet.

Vidare så jag ser ingen panik. Nu har jag i och för sig inte klart för mig hur jag tänker mig att vattenpaniken ska se ut. Småbarnsföräldrar som springer radhusgatan upp och ner med tomma petflaskor. Goda grannar som börjar slåss vid en brunn innan den är tom.

Det kanske är svårt att illustrera paniken inför det som komma skall och lättare att visualisera den sen, när husdjur ligger utmärglade på gatorna och den hårdaste valutan är den våtaste.

Jag får ett pressmeddelande från Sodastream om att det är är fel att köpa flaskvatten. Fram tills nu har ju hembubblat vatten varit ett miljöargument. Kanske känner Sodastream att det är dags att göra ett motdrag när det i sommar kommer vara mer rimligt att köpa vatten från utlandet än att ta det från kranen och kolsyra det i köket.

Jag vet, jag raljerar, men jag försöker bara klä min oro i skojs.

För jag har en otäck känsla av att inte en jävel bryr sig, ursäkta franskan.

Jag drabbas av fördomsklåda och tänker att folk i storstäderna resonerar som tjejen som fick svara på frågan om hon var rädd för elransonering i vinter. Det var hon inte eftersom hon personligen inte är elberoende då hon ”jobbar och bor mitt i stan”.

Jag tror att folk kommer fortsätta vattna sina gräsmattor. Jag tror att folk kommer fylla sina pooler och låta vattnet rinna medan man borstar tänderna.

Jag har alltid varit en flitig vattensparare, och alla kan ju inte vara lika duktiga som jag, men nu befinner vi oss i en prekär situation. Och då kan väl alla bara SKÄRPA SIG.

Det är inte så svårt egentligen.

Samla allt spillvatten i en behållare i diskhon. Samla regnvatten i tunnor under stupröret. Duscha snabbt, det gör jag och jag doftar alltid eau de viol.

Snälla sprutare, ta lite ansvar.

För det finns bara ett vatten.

(Tror jag)


Godaste tillbehören: Jag har odlat tomater från fröstadiet eftersom jag inte gillar halvfabrikat, och herregud vilken tid det tar. Det är troligare att jag får se min fyraåring ta studenten innan jag får smaka naturens röda sötma. Särskilt om jag inte vågar vattna skiten.

Rensa i rören: Ytterligare ett sätt att spara vatten är att lida av kroniskt stopp i avloppen. En droppe här och en droppe där. Det är allt.

ARTIKELN HANDLAR OM