Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Northvolt behöver tiotals miljarder – konkurs rycker närmare

Northvolt blöder ännu mer än vad som hittills framgått.

Med fortsatta förluster, dyra lån och en fabrik som fallit i värde behöver företaget tillskott på mellan 30 och 50 miljarder för att leva vidare.

En sak står klart vid en analys av Northvolts finanser som Aftonbladet gjort med hjälp av erfarna personer i finansvärlden: de som satsat på Northvolt kommer göra enorma förluster.

”Europas största industriella fiasko i modern tid”, är omdömet från en känd finansman som studerat siffrorna. 

 
En ofta upprepad uppgift är hur mycket Northvolt gick back ifjol – cirka 1,2  miljarder dollar (Northvolt redovisar av någon anledning i dollar) vilket till dagens kurs motsvarar cirka 12 miljarder kronor. 

Siffrorna förskönas dock av olika poster i bokföringen.

Northvolt har bland annat tagit upp en del av sina utgifter som en tillgång i balansräkningen. Det förekommer i nystartade bolag där det bedöms att kostnaderna är en investering i något som snart kommer skapa ekonomiska värden för bolaget – i fallet Northvolt fabriken i Skellefteå. 

Peter Carlsson, vd på Northvolt.

Det gör att den synliga förlusten minskar eftersom en del av kostnaderna trollas bort. 

Utan dessa bokföringsmanövrar hade Northvolts förlust under 2023 varit betydligt högre – mellan 18 och 20 miljarder.

 
Under 2024 har förlusterna fortsatt och lär landa på minst 10 miljarder enligt bedömare som Aftonbladet pratat med. 

Enligt årsredovisningen gick Northvolt in i 2024 med en kassa på 21 miljarder kronor. De pengarna tycks snart vara slut eftersom bolaget enligt medieuppgifter drar ut på sina betalningar till leverantörer som sedan vänt sig till Kronofogden. 

Det är därför Northvolt tvingats dra i nödbromsen, varsla personal och bromsa utbyggnaden av fabriken. 

Ett stort problem är att Northvolt dragit på sig stora och dyra skulder. 

Northvolt har traditionella banklån på totalt 16 miljarder. Räntorna på en stor del av lånen ligger på mellan 6,5 och 8,5 procent medan ett lån på 4,5 miljarder har en ränta på hela 12 procent. 

Dessutom finns så kallade konvertibellån på totalt 38 miljarder. Det är lån som kan omvandlas till aktier vid ett ett särskilt datum eller om vissa villkor uppfylls. 

Det största lånet är på drygt 32 miljarder och kan växlas in mot aktier från och med andra halvan av 2027 eller om Northvolt går till börsen. Räntan är hela 8 procent och från och med februari 2024 stiger det med ytterligare 1 procentenhet var sjätte månad, med ett tak på 12 procent. 

Northvolt brottas med ekonomiska problem.

Eftersom en börsnotering inte direkt är aktuell för Northvolt just nu blir dessa lån en allt större och växande börda för bolaget med räntekostnader på 300 miljoner i månaden som läggs ovanpå skulderna.  

Det finns en skrivning i årsredovisningen att om Northvolt blir insolvent kan konvertibellånen krävas tillbaka omedelbart.

Totalt hade Northvolt vid årsskiftet skulder på cirka 55 miljarder. 

Tanken var att ersätta en del av skulderna med ett lånepaket på totalt 50 miljarder kronor som annonserades i januari i år. Det är i detta lånepaket som Riksgälden gett ut en garanti på totalt 15 miljarder. 

Lånen är dock kopplade till att bolaget uppfyller vissa milstolpar. Det tycks inte Northvolt ha gjort och nu pågår intensiva förhandlingar mellan långivarna och bolaget.

Utan dessa pengar ser det minst sagt mörkt ut för Northvolt. 

1000 personer har varslats om uppsägning på Northvolts fabrik i Skellefteå.
1 000 personer har varslats om uppsägning på Northvolts fabrik i Skellefteå.

Årets förluster äter på det egna kapitalet i Northvolt, alltså de medel som ägarna investerat i bolaget. I början på året var kapitalet strax över 20 miljarder men är sannolikt nere på runt 10 miljarder.

En knäckfråga för Northvolt är värdet på fabriken. Den är bokförd till 52 miljarder kronor, en siffra som växt till minst 60 miljarder eftersom utbyggnaden fortsatt. Men eftersom Northvolt inte ser ut att bli lönsamt under överskådlig tid får bolagets revisorer svårt att motivera ett så högt belopp.

En bedömare Aftonbladet har pratat med menar att värdet kommer att behövas skrivas ned till 30 miljarder eller ännu lägre, alltså en smäll på 30 miljarder. 

Då hamnar det egna kapitalet på rejält minus samtidigt som skulderna är 55 miljarder. 

Tio friska miljarder behövs för att hålla bolaget flytande.

”Det är en omöjlig sits att hantera, även om man lyckas öka produktionen rejält 2025 och framåt”, konstaterar en finansman. 

Det som återstår då är att någon investerar minst tio friska miljarder för att hålla bolaget flytande samtidigt som långivarna efterskänker en stor del av lånen. I praktiken måste det alltså göras kapitaltillskott i olika former på mellan 30 och 50 miljarder om Northvolt ska kunna starta om.
 

Mycket pekar därför på konkurs, något som också Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson, som rapporterat flitigt om Northvolt, spår i en krönika

Det skulle bli den största och kanske mest spektakulära i svensk historia. 

Följ ämnen i artikeln