Mejla

Wolfgang Hansson

Hatade demokraten sätter krokben för Biden

Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN

KOLUMNISTER

När Joe Biden flyttade in i Vita huset hade han nog inte föreställt sig att en av hans värsta motståndare skulle finnas inom det egna partiet.

Den demokratiske senatorn Joe Manchin har i praktiken lagt krokben för stora delar av Bidens agenda.

Biden visste att han hade att jobba med en mycket tunn majoritet i senaten, vicepresident Kamala Harris utslagsröst.

Men efter Manchins senaste utspel har han inte ens det. Den 73-årige senatorn från konservativa West Virginia tänker inte stödja den nya lag för att försvara rösträtten som Biden lagt fram. Han tänker inte heller stödja försöken att reformera filibustern, oppositionens möjlighet att döda lagförslag genom att aldrig sluta prata.

Ett av Joe Bidens vallöften var att han skulle göra allt för att samarbeta med republikanerna för att nå kompromisser i viktiga frågor. Han har försökt men det har inte gått så bra.

Dels har Biden inte velat kompromissa bort tillräckligt mycket av sin politik, dels är majoriteten av republikanerna inte intresserade av något samarbete överhuvudtaget. Deras mål är att sabotera och förhindra så mycket av Bidens politik som det bara går.

Precis som demokraterna försökte bromsa Donald Trumps möjligheter.

Bidens enda chans är därför i praktiken att driva igenom så mycket han kan med sin tunna majoritet i senaten och att försöka ändra reglerna kring filibustern.

En av Bidens hjärtefrågor är att stoppa de inskränkningar i rösträtten som många republikanskt styrda delstater genomfört. Det handlar om regler som på olika sätt gör det svårare för framförallt svarta och andra minoriteter att utnyttja sin rösträtt. Grupper som normalt lutar mer åt demokraterna.

West Virginia-senatorn Joe Manchin.

Foto: J. Scott Applewhite / TT

Biden irriterad

Demokraterna har därför lagt fram lagförslaget For the people act som ska göra det olagligt för delstater att inskränka rösträtten. För att den ska gå igenom måste alla 50 demokratiska senatorer rösta för.

Den gångna helgen meddelade Manchin i en opinionsartikel att han inte tänker stödja lagförslaget. Vilket i praktiken innebär att demokraterna förlorar omröstningen.

Manchin slår också fast att han inte tänker medverka till att avskaffa eller försvaga filibustern. Därmed stängs även en annan möjlighet för Biden att lättare få igenom sin politik. I dag krävs 60 röster för att döda en filibuster.

Av förklarliga skäl är frustrationen över Manchin stor bland demokratiska partikollegor som känner att de förlorar dyrbar tid. Till och med presidenten har uttryckt irritation.

– Jag hör folk säga på tv "varför fixar inte Biden det där?". Jo, därför att Biden har två senatorer som oftare röstar med mina republikanska vänner.

Han syftade förutom på Manchin på Arizonasenatorn Kyrsten Sinema, som dock inte är ett lika stort problem.

Arizonasenatorn Kyrsten Sinema.

Foto: Rick Scuteri / TT NYHETSBYRÅN

Biden har i princip bara två år på sig att få något gjort. Nästa höst är det mellanårsval och det är väldigt ovanligt att det parti som presidenten tillhör lyckas behålla sin majoritet i båda kongressens kamrar.

Politiken paralyserad

Manchin motiverar sina ställningstaganden med att kongressens två partier måste samarbeta och hitta gemensamma kompromisser. Men i fallet med rösträtten har partierna helt olika åsikter. Republikanerna vet att de tjänar på att undertrycka rösträtten även om de försöker hävda att de gör så bara för att förhindra möjligheterna till valfusk.

På det området liksom på många andra är republikanerna ointresserade av att samarbeta. Istället för att stå för samarbete låter sig Manchin snarare utnyttjas som en bricka i republikanernas spel.

Bidens enda möjlighet att få igenom lagen som ska skydda rösträtten eller andra förslag som republikanerna motasätter sig är att lyckas locka tio republikanska senatorer över på demokraternas sida. En omöjlighet i dagens polariserade USA.

Därför är det ytterst osannolikt att Biden lyckas få igenom några reformer när det gäller exempelvis vapenvåld, invandring eller klimathotet.

Det amerikanska politiska systemet blir bara mer och mer paralyserat. Hur länger överlever demokratin det?

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hade Donald Trump sina byxor bak och fram? Ny granskning ger svaret

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Joe Biden

Donald Trump

Rösträtt

Kamala Harris

West Virginia