Mejla

Åsa Linderborg

Ödets ironi att Lambertz hamnade i denna soppa

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag försöker att inte tänka på Göran Lambertz, men det är svårt att låta bli.

Lambertz gjorde sig ett respekterat namn på 00-talet när han som JK hävdade att det sitter oskyldigt dömda i svenska fängelser. Särskilt stor är risken vid sexualbrott, menade han. ”Förr talades det om att hellre fria än fälla. Nu talas det mer om att det är viktigt att ingen misstänkt ska komma undan”, för att citera ur en intervju med Expressen 24 mars 2007.

Fem år senare ifrågasatte Lambertz att Sture Bergwall fick resning för de åtta mord han påstått han begått under namnet Thomas Quick. En rättsröta av historiska proportioner var avslöjad, men Lambertz stod på sig om Bergwalls skuld och gör så fortfarande. Hur Lambertz hamnade i den vansinniga positionen är höljt i dunkel.

Nu sitter han själv häktad, för våldtäkt, och ska man tro honom är han lika oskyldig som männen han pratade om i intervjun 2007. Han erkänner vissa omständigheter men förnekar brott. Kvinnan beskrivs som hans yngre adept, och enligt dem båda har Lambertz varit mer än en mentor, han har varit hennes ”extrapappa”. Det betyder att hon är ett slags ”extradotter”. Brottsligt eller ej – solkigt är det hur som helst. 

 

Göran Lambertz. Arkivbild.
Göran Lambertz. Arkivbild.

Lambertz har axlat rollen som kvinnornas riddare, som när han i sitt Sommarprogram 2007 bara spelade kvinnliga artister. Erfarenheterna som JK tycktes han helt glömt bort när han oreserverat sällade sig till metoo-rörelsen; som en av få jurister applåderade han den nya samtyckeslagstiftningen.

Metoo-revolutionen 2017 genljuder i fallet Lambertz på flera plan.

I enlighet med metoo-handbokens paragraf 1, beskrivs kvinnan vara i beroendeställning. Hur är dock högst oklart. Och naturligtvis anses den vara misogyn som undrar huruvida kvinnan har något eget ansvar för att hon ”däckade” hemma hos mannen en julafton.

SVT:s humorprogram Svenska nyheter, som avslöjade ”toppjuristens” identitet innan Lambertz själv gjorde det, skyller på att namnet redan var ute. Nu som då, 2017, låter etablerade mediehus sociala medier och Flashback motivera publiceringarna.

 

Fem dagar efter den påstådda våldtäkten bloggade Lambertz under intryck av metoo, att kvinnor gör rätt som namnger män, oavsett om männen gjort sig skyldiga till något olagligt eller inte. Behovet av en sådan befrielsehandling måste nämligen överordnas rättssäkerheten.

Det var i just ett sånt ärende som adepten sökte upp Lambertz. Enligt uppgifter i Expressen står hon nämligen åtalad för förtal, efter att ha anklagat en annan man för våldtäkt. Hon har även anklagat ytterligare en tredje man för samma sak, men mannen friades i hovrätten.

Det här är alltså en kvinna som påstår sig vara utsatt för tre våldtäkter på kort tid. Sådant kan i och för sig hända. Och en person som har ljugit i ett fall kan naturligtvis vara brottsoffer i ett annat. Det är ändå ödets ironi att Göran Lambertz, av alla människor, hamnade i en sådan här soppa.

Publisert:

LÄS VIDARE