Mejla

Lena Mellin

För första gången minskar stödet för SD på bred front

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För första gången i sin historia har Sverigedemokraterna motvind.

Stödet för Jimmie Åkessons parti minskar. De trogna väljarna blir allt färre och det är inte längre det största partiet bland män.

I dag sparkar Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping igång på allvar efter en trevande inledning i går kväll.

Att säga att Sverigedemokraterna är i kris vore en överdrift. Men medvinden har avtagit och stödet för partiet minskar.

På ett år har stödet för Sverigedemokraterna minskat med 6,1 procentenheter till 15,4 procent enligt Aftonbladet/Inizio. Det motsvarar drygt 330 000 väljare.

Det är fortfarande fler som säger att de skulle rösta på SD om det vore val i dag än som gjorde det i förra valet. Men det är långt till det mål som Jimmie Åkesson, något framgångsrusig, målade upp om att bli Sveriges största parti.

Avståndet till Socialdemokraterna är 13,2 procentenheter vilket sannolikt är ointagligt. Till Moderaternas nivå fattas 7,8 procentenheter vilket också är en hård nöt att knäcka.

Under en period var Sverigedemokraterna största parti bland de manliga väljarna. Men så är inte fallet längre. Nu ligger de trea, efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

I november förra året sade 27,2 procent av männen att de skulle lägga sin röst på Jimmie Åkessons parti. I den senaste väljarbarometern från Inizio var siffran 19,1 procent.

Av de kvinnliga väljarna uppger 11,8 procent att skulle rösta på SD, en minskning med 1,9 procentenheter på ett år.

På ytterligare en punkt lever Sverigedemokraterna farligare än de gjorde för ett år sedan. Då sade 88,4 procent av dem som röstade på partiet i förra riksdagsvalet att de skulle göra det igen. Nu är den siffran nere på 78,2 procent, en minskning med drygt tio procentenheter.

Då, i november förra året, tog Sverigedemokraterna väljare från framför allt Kristdemokraterna och Moderaterna men i viss mån också från Centern. Nu tappar de väljare till Socialdemokraterna och Moderaterna men även lite till Kristdemokraterna.

Det här är en helt ny situation för Sverigedemokraterna. Hela deras historia är en framgångssaga. De har i princip fördubblat sitt väljarstöd i varje val. I senaste riksdagsvalet gick de från 5,7 till 12,9 procent av rösterna.

Men så kommer det av allt att döma inte bli i valet 9 september nästa år. För närvarande är det mycket svårt att se att de skulle ta sig upp till omkring 26 procent av väljarkåren. Så högt har stödet hittills inte varit i någon av Aftonbladet/Inizios undersökningar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: