Mejla

Johanna Frändén

Valets politiska besvikelser – hela listan

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har alltså gått snart sex veckor sedan riksdagsvalet i Sverige och nattmanglingar och upprepade talmansrundor börjar ta ut sin rätt. Ett sorts dimmigt lågtryck tycks ha lagt sig över det politiska Sverige, där ingen riktigt orkar hålla uppe glöden längre. Man känner: Lös det här nu bara.

Vi är alltså på väg in i en fas där uthållighet förmodligen kommer att fälla avgörandet. Den som är minst angelägen om att snabbt få en regering på plats vinner.

Själv samlar jag mest på politiska besvikelser just nu, för något ska man ju göra. Och de är fler än någonsin i år. Över svikna löften, taktiska utmanövreringar, valresultatet och what not. Indignationen fullkomligt grasserar runtom i det svenska politiska landskapet och vem vore jag att inte ge er hela listan?

1. Liberalerna och Centern sviker Alliansen!

Kommer från: Höger. Bakgrund: C och L håller fast vid vallöftet att inte ingå i en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Säger vi det tillräckligt många gånger kanske det blir sant, verkar den halva av Alliansen som vill ha regeringsmakten till vilket pris som helst resonera. De har en viss pedagogisk uppförsbacke här, men skam den som ger sig. Kanske vaknar Annie Lööf en morgon, kastar alla principer över bord och bjuder Jimmie Åkesson på chokladbiskvier om bara Dagens Industris ledarsida drar ämnet ett varv till. Uthållighet ska inte underskattas.

2. Socialdemokraterna gör vad som helst för makten!

Kommer från: Alla utom Socialdemokraterna. Bakgrund: Gammal sanning.
Hej och välkommen till Sverige. Här är det också mörkt på vintern och på pendeltåget sätter man sig i första hand på ett tomt fyrlingssäte, även om man är ensam.

3. Det är odemokratiskt att inte lyssna på 17 procent av väljarna!
Kommer från: Sverigedemokraterna och – som av en händelse – de som står SD närmast hos Moderaterna. Bakgrund: Den Nya Politiska Matematiken.

Så länge inget riksdagsparti kammar mer än hälften av rösterna i valfritt val kan vederbörande inte räkna med direkt politiskt inflytande. Det här är en av den svenska parlamentarismens grundbultar och ändå har insikten förtvivlat svårt att sjunka in hos nyhögern just i år. Tankeövningen att det faller på övriga partier att ta ansvar för SD:s väljare är det närmsta politisk performancekonst vi kommer 2018. Jag är bekant med hallucinogena preparat som ger mildare vanföreställningar.

4. Det är onaturligt att Vänsterpartiet ska bli av med inflytande!
Kommer från: Vänsterpartiet. Bakgrund: V gick fram i riksdagsvalet, samtidigt som rödgröna blocket tappade.
Se punkt ovan.

5. Miljöpartiet lurade sina väljare!
Kommer från: Vänster. Bakgrund: MP har bildat majoritet med allianspartierna i Stockholm.
Ett av de mer rörande förorättade inslagen i dagens debatt. Miljöpartiet är sedan skapelsen, sin något präktiga uppsyn till trots, svensk politiks mesta slampa i den mening att partiet hoppar i säng med nästan vemsomhelst. Och det är ju lite livsbejakande så klart, här faller ingen dom. Däremot kan det omöjligt komma som en överraskning för någon i väljarkåren att Miljöpartiet verkligen bryr sig om miljön, men att övrig politik mest handlar om dagsform.

Foto: LOTTE FERNVALL

Reporter: Johanna Frändén

Publicerad: