Framtidens sopor innehåller fälgar

KOLUMNISTER

Jag tänker mig ett kulturprogram, telepati-tv, hologram, eller vilken teknik som vankas år 4673.

Antagligen heter det fortfarande "Babel". Kanske heter programledaren fortfarande Daniel Sjölin. De ska prata om 2000-talets ikoner. De företeelser som sammanfattar hela detta avlägsna, märkliga århundrade.

Vad tror ni att de kommer att säga?

Jag har en gissning: fälgar.

Förvånad? Se dig omkring! Det finns inte en gata, inte en landsväg, inte en trafikplats i detta konungarike där det inte centrifugeras krom och aluminium, kolfiber och splitbultar. Vad det nu är. Jag vet inget om splitbultar. Men en sak vet jag: splitbultar adderas inte till din löpande bouppteckning av en slump. Du vaknar inte upp en morgon, går ut i köket, öppnar kylskåpet, tittar in och utbrister förvånat i riktning mot din älskade: "Nämen titta, här ligger det ju lite splitbultar".

Det finns ett medvetet beslut bakom varje splitbult. Bakom varje kolfiberinlägg och varje tum lackerad aluminium. Vi tänker, helt enkelt, en hel del på det här med fälgar. Uppenbarligen.

Det finns en fälgnasare på nätet. Eller en, förresten, det finns dussintals.

Men det finns en vars hemsida jag just gått in och tittat på. Han kan erbjuda 80 olika fälgar i prislägen mellan 4000 och 18000 riksdaler.

Och inte bara det. Under rubriken "ladda hem" kan du, gratis och franko, få dig en skärmsläckare i form av ett kollage av heta fälgar. Du kan också ladda ned olika fälgtillverkares logotyper. Är du särskilt nöjd med just dina fälgar kan du ta en bild av dem och mejla dem till sagda sida. Sedan kan dina medfälgmänniskor njuta av resultatet under rubriken "Besökares bilder".

Ja, Jesus.

Har ni tänkt på en sak, när ni stått i någon korsning och spanat in de där fälgarna? De ser oförstörbara ut. Konstruerade i rymdfärjematerial. Dock: En dag ramlar de av, alla dessa miljoner fälgar, lägger sig någonstans och täcks långsamt av humuslager och naturkompost. Århundrade läggs till århundrade. Så en dag kommer någon skäggig jeppe med akademisk examen och en brödpensel och frilägger dem. Högar av dem. Berg. Ungefär som de där drivorna av romerska amforor de brukar hitta i Medelhavet.

Vad ska de då tro om oss?

Titta på "Babel" år 4673, så får du veta.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM