Pinsamt, Freivalds

KOLUMNISTER

Skyller på massmedier att hon togs på sängen

Det är mänskligt att skylla egna tillkortakommanden på andra.

Men när utrikesministern och höga statliga chefer gör media ansvariga för att de kom igång sent blir det pinsamt.

De flesta tycks vara överens om att det offentliga Sverige togs på sängen av jordbävningen i Sydostasien. Däremot varierar förklaringarna.

Många hävdar att det beror på att Sverige inte har någon fun-gerade krisorganisation. Frågan har stötts och blötts, utretts och diskuterats. Men hittills utan resultat.

Andra påstår att det är medias fel. Till dem hör exempelvis utrikesminister Laila Freivalds och Krisberedskapsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg.

Samma förklaring

När utrikesministern igår på nytt skulle förklara varför hon gick på teater samma dag som dödsvågorna rullade in över stränderna, sade hon till Sveriges radio att det berodde på att hon inte insett vidden. Media hade inte berättat hur omfattande förödelsen var.

Samma förklaring ger chefen för Krisberedskapsmyndigheten vars uppgift är att "samordna arbetet med att utveckla krisberedskapen i det svenska samhället". Hon förklarar varför ingenting gjordes under hela söndagen så här:

- Jag kan ju skylla på medierna för medierna gav mig inte bilden av att det var så stort som det var.

Ynkligt försvar

Ett både ynkligt och felaktigt försvar. Redan på söndag morgon tryckte Aftonbladet en extraupplaga som distribuerades i Stockholm. På förstasidan talades om saknade svenskar och tusentals döda. Nättidningen daterades upp hela tiden.

I extraupplagan intervjuades Jonas Hafström. Han är ambassadör i Thailand och anställd vid UD där Laila Freivalds är chef. Hafström var när intervjun gjordes på väg till Phuket tillsammans med en medarbetare och en svensk präst.

Varför tar ambassadören med sig en präst när han åker till ett katastrofområde? Givetvis för att han tror att något hemskt har hänt.

Lyssna på radio

- Jag tror inte att omfattningen av den här katastrofen kommer att stå riktigt klar förrän om ett par dagar, sade Hafström. Men om statsförvaltningen av någon anledning inte litar på sina egna medarbetare kunde de ha lyssnat på radio. Där berättade ögonvittnet Claes-Göran Olsson i Phuket att han sett människor spolas ut i havet:

- Det är fullständig katastrof.

Att det statliga beredskapsarbetet drogs igång sent beror alltså inte på media. Bortförklaringen är lika ihålig som pinsam.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM