Är Juholt sossarnas Golden Boy eller inte?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Håkan Juholt har sitt jobblivs viktigaste veckor framför sig.

Nu ska han leverera. Inte bara vara rolig.

Håkan Juholt har många viktiga framträdanden framför sig. På söndag, 1 maj, talar han i Falun, dagen efter ska han presentera vårbudgeten och den 15 maj ska Västra Götaland göra om sitt landstingsval.
Håkan Juholt har många viktiga framträdanden framför sig. På söndag, 1 maj, talar han i Falun, dagen efter ska han presentera vårbudgeten och den 15 maj ska Västra Götaland göra om sitt landstingsval.

Sedan Håkan Juholt valdes till ny S-ledare i mars har tillståndet i svensk politik börjat normaliseras. Riksdagens största parti har åter en ledning.

Men det krävs mer – och det måste Håkan Juholt bevisa under de närmaste veckorna.

På söndag är det 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Under den inte alltför braskande parollen ”Jämlikhet och utveckling” talar Håkan Juholt i Falun och Borlänge.

Förväntningarna på att han ska ha något mer att säga än att den som står i sol ska hålla paraplyet över dem som står i ösregn är höga. Man vill helt enkelt ha en färdriktning som är lite mer specifik än den han hittills presenterat.

Nästa test kommer redan dagen därpå. Då ska Socialdemokraterna presentera sitt alternativ till regeringens vårbudget. Det kan bli en högtidsstund, åtminstone för politiska nördar.

Men den riktigt stora prövningen för Juholt väntar den 15 maj då förra årets landstingsval i hela Västra Götaland görs om. Drygt 1,2 miljoner väljare ska för andra gången på åtta månader utse ett regionfullmäktige.

För Socialdemokraterna, och för Juholt själv, är det uteslutet att partiet backar även i detta val. Pressen på honom att äntligen vända de senaste fem årens förlustsiffror är enorm.

Alltså storsatsar S.

Nära sju miljoner kronor bekostar det som ska bli den livligaste lokala valrörelsen hittills.

I höstas gjorde S något bättre i från sig i Västra Götaland, 0,22 procentenheter, än i valet på nationell nivå. Väljartappet var inte heller lika stort.

För närvarande styr Socialdemokraterna regionen tillsammans med MP, V och det lokala Sjukvårdspartiet. Men Sverigedemokraterna är vågmästare och alliansen har ett mandat mer än de tre rödgröna partierna.

I det överklagade valet var 164 röster felräknade. Om Centern fått ytterligare 16 röster hade det sista utjämningsmandatet gått till dem i stället för till Socialdemokraterna.

Den lokala regeringschefsposten riskerar alltså, även vid ett mindre väljartapp, att gå förlorad för Socialdemokraterna. Det vore en mardröm för Juholt.

Omvalet i Västra Götaland förändrar sannolikt mycket litet för dem som bor där.

Men för Håkan Juholt kan det bli avgörande. Är han sossarnas Golden Boy, eller inte?

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN