Mejla

Lena Mellin

Återigen framstår de som hjärtlösa principryttare

KOLUMNISTER

Politik i veckan med Lena Mellin

ÖREBRO. Känslokylan.

Det är Moderaternas största problem.

91-åriga Ganna satte åter ljuset på regeringspartiets ömma punkt.

Under den förra mandatperioden var alliansen mindre än de rödgröna i opinionsmätningarna mer än 3,5 år. Alltså nästan hela tiden.

Förklaringen var främst att regeringen gick fram som en ångvält när den förändrade sjukförsäkringen och a-kassan. Med piska och morot skulle människor tillbaka till arbetslivet.

I grunden var det givetvis rätt tänkt. Men det blev hårt och kallt och fick enorm kritik. Regeringen tvingades ändra så att exempelvis svårt cancersjuka inte skulle tvingas jobba.

Debatten om sjukförsäkringen och a-kassan höll på att kosta Moderaterna statsministerposten eftersom de verkade hjärtlösa. Men de tycks inte ha inte lärt sig läxan.

Migrationsdomstolens beslut att utvisa den hjärtsjuka, nästan blinda och gravt dementa Ganna, 91, till Ukraina har rört hjärtan över hela Sverige.

Ganna bor hos sin dotter och har inga släktingar kvar i det gamla landet. Här finns barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

I tisdags skulle hon utvisas. Men beslutet inhiberades i sista sekund av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Två som inte berördes av Gannas öde var migrationsminister Tobias Billström (M) och hans partikamrat statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt Billström skulle det kosta ”många, många miljarder” att återinföra ”sista länken”, att låta gamla människor med barn i Sverige och utan släkt i hemlandet få uppehållstillstånd.

– Då får annat stå tillbaka, då blir det mindre till skolan och sjukvården, sade Reinfeldt.

Förra året ansökte 63 personer över 80 år om uppehållstillstånd. Det kostade inte många, många miljarder att ge dem det. De försämrar inte heller skolan eller vården.

Det Billström och Reinfeldt, som för övrigt har sex av åtta riksdagspartier emot sig, säger stämmer inte med verkligheten.

Men det är inte det som är det allvarliga för dem. Utan att de återigen framstår som hjärtlösa principryttare.

I sitt inledningstal på partistämman i Örebro poängterade Fredrik Reinfeldt att man måste lyssna på väljarna och göra som de säger:

– Och alltid med utgångspunkt i människan. Det är en oerhört stark idé och det är vår idé.

Ganna, 91, är människa. Objektivt sett närmar sig hennes liv sitt slut. Hon, och hennes släktingar, är också värda att lyssna till. Eller?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin