Mejla

Jan Guillou

Kristdemokraterna - låt oss önska dem käpprätt åt helvete

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sara Skyttedal, ordförande i KD:s ungdomsförbund, har stått för det otäckaste utspelet i den tävling om skärpta lagar mot flyktingar som nu pågår mellan Kristdemokraterna och Folkpartiet. Hon föreslår ren och skär raslagstiftning.
Sara Skyttedal, ordförande i KD:s ungdomsförbund, har stått för det otäckaste utspelet i den tävling om skärpta lagar mot flyktingar som nu pågår mellan Kristdemokraterna och Folkpartiet. Hon föreslår ren och skär raslagstiftning.

KOLUMNISTER

Tävling om vem som kan göra flest främlingsfientliga utspel har utbrutit mellan de krympande mittenpartierna KD och FP. Paniken är förståelig, båda partierna ligger nära fyraprocentsspärren. KD är det parti som till sin ideologi är mest likt Sverigedemokraterna, eftersom dessa börjat spela kristna på senare år och nyligen röstade med borgarna för att återinföra kristet religiösa skolavslutningar. KD är dessutom det parti som procentuellt förlorat mest röster till de främlingsfientliga. Partiet riskerar alltså att utplånas om man inte får stopp på den avtappningen. Kristen främlingsfientlighet blir då närmast en fråga om överlevnadsstrategi.

Folkpartiet har inga ideologiska likheter med Sverigedemokraterna. För dem tycks det snarare vara fråga om cynisk spekulation. För några val sedan hade man framgång med tesen att man måste ”ställa krav” på invandrarna, särskilt språkkrav.

Hursomhelst är racet i gång. En del yrvakna förslag är bara okunniga eller rent ut sagt korkade, som när vissa folkpartister trodde att det gick att mixtra med definitionen av flyktingskap. Andra är bara cyniska.

Som när Jan Björklund och några av hans partikamrater inleder ett av sina utspel med följande läges­beskrivning i vår malligaste morgontidning:

”Inbördeskrig rasar i Syrien sam­tidigt som terrororganisationen IS begår avskyvärda brott i Mellan­östern; oskyldiga civila avrättas ­brutalt och kvinnor och flickor säljs som sexslavar.”

Beskrivningen är helt korrekt och en förklaring till varför flyktingströmmarna ökat dramatiskt från Syrien. Men det var inte det folk­partisterna menade. De avsåg inte att förklara varför vi måste ta emot fler flyktingar från Syrien. De menade att eftersom syriska människor är så bestialiska så måste vi ställa hårdare krav på dem om de försöker nästla sig in som flyktingar. Vi måste exempelvis tvinga dem att skaffa jobb innan de kan få permanent ­uppehållstillstånd. Som om medmänniskorna från Syrien föredrog arbetslöshet.

Otäckast av alla mittenpartister i tävlingen om att skärpa lagar mot flyktingar var dock ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal. I en lång virrig fundering på den andra tidningens debattsida förklarade hon att ”islamismen är det största hotet mot ­demokratin i Sverige”. Hur några hundra virrpannor med skägg och kalott skulle kunna välta den svenska demokratin över ända framgick inte av hennes resonemang, det bara var så. Men följaktligen måste vi lagstifta med hårdare terrorlagar mot sådana organisationer som var ”grundlagsfientliga”.

Någon sådan islamistisk organisation känner jag inte till, det gör ­inte Sara Skyttedal heller. Däremot känner vi till den nazistiska organisationen Nationaldemokraterna och deras avknoppningar. De är sannerligen grundlagsfientliga. Det är för all del Vänsterpartiet också, eftersom de vill avskaffa monarkin.

Men det var inte sådana vita grundlagsfiender Sara Skyttedal ville ­ingripa mot med åtgärder som att ta ifrån dem medborgarskapet, ­döma till fängelse, indraget uppehållstillstånd och utvisning. Våra hemmanazister har intet att frukta.

För att vara kvalificerad grundlagsfiende enligt Sara Skyttedal måste man vara muslimsk grundlagsfiende. Ren och skär raslagstiftning alltså.

Med närmast svart komik till­fogade Sara Skyttedal kravet att ­Forum för Levande Historia, den statliga institutionen för politiskt korrekt historieskrivning, nu skulle få i uppgift att ”lyfta fram islamismens illgärningar”. Det skulle ­vara kul att få veta vad hon ­syftade på i historien. ­Muhammeds erövring av Mecka år 632? Sara ­Skyttedal är inte ­vilken ­idiot som helst, hon nämns bland kandidaterna till Göran Hägglunds partiledarpost.

Detta skall i fortsättningen bliva vår musik. Folkpartister och kristdemokrater kommer fortsätta sin tävling i främlingsfientlighet för att beveka sina ­överlöpare till det genuint främlingsfientliga Sverige­demokraterna.

Det är en dansk utveckling. När Dansk Folkepartis fram­gångar blev allt större började tidigare anständiga borgerliga partier, och rentav Socialdemokraterna, lansera ökad utlänningsfientlighet. Vilket ytterligare cementerade Dansk Folkepartis fram­gångar. Den vanligaste förklaringen i Danmark är att folk föredrar originalet framför efteraparna.

Det är en uppenbar fara, men inte givet, att vi får samma utveckling i Sverige. Om exempelvis Krist­demokraterna lyckas utplåna sig själva med försöket att skära pipor i denna vass - förlorar ännu fler röster till SD - så är mycket vunnet och skräck satt i de andra borgerliga ­partierna. Låt oss alltså önska Kristdemokraterna åt helvete.

Man kan också önska att diskussionen om hur vi ska ta emot nästa våg håller sig på det praktiska planet. Vi klarade av flyktingvågen efter andra världskriget, efter kriget i Jugoslavien, efter införandet av ­religiös diktatur i Iran. Så varför skulle vi inte klara av det här med syriska flyktingar? Och som vanligt göra vinst på lite längre sikt, som vi alltid gjort på invandringen. Bus­enkelt.

För övrigt anser jag att ...

… Fredrik Lindström skapade en av årets värsta språkgrodor när han i senaste ”På spåret” karaktäriserade nutidens mest ökända koncentrationsläger för icke dömda muslimer, Guantánamo på Kuba, som ”nån sorts fångläger”. Feghet eller dumhet?

… det är högst förvånande att SCA:s flyg-, jakt- och sportintresserade vd Jan Johansson fortfarande springer omkring på fri fot.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Guillou