Fängelserna i Sverige riskerar också att bli terroristskolor

Terroristen i Strasbourg radikaliserades i fängelse.

I Sverige bedöms ett 80-tal personer kunna genomgå en liknande utveckling.

Den i Frankrike och angränsande länder jagade mannen, misstänkt för tisdagskvällens attentat i Strasbourg i vilket minst två personer mördades, är 29 år ung, vilket inte hindrar honom från att ha ett aktningsvärt kriminalregister.

Dömd 27 gånger, flera fängelsestraff, bland annat för rån och våldsbrott.

I fängelse har han radikaliserats, säger Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nunez. Uppgiften förvånar inte. Det var bakom murarna som tankarna på attentat föddes även hos gärningsmännen bakom terrordåden i Paris och Köpenhamn för några år sedan.

1 av 4 | Foto: Polisen
Chérif Chekatt, 29, jagas för dådet i Strasbourg.

Det är i fängelse eller på internet som vår tids europeiska extremister, inte minst de islamistiska, färgas ideologiskt och börjar tänka i termer om politiskt motiverat våld.

Nätet förför med löften om påstådda frihetskrig och oskulder som väntar i paradiset, predikanter bakom murarna lockar personer som redan har en låg tröskel för våld med en berättelse om varför deras liv ser ut som det gör och om ett samhälle som bär skulden.

I Sverige följer Kriminalvården ett 80-tal personer som avtjänar fängelsestraff och som bedöms vara i farozonen. Av dem är 65 anhängare av jihadistiska rörelser, resten har sin bakgrund i vänster- eller högerextrema miljöer.

Fler siffror: Sju personer avtjänar i dag straff för terrorism och ett 20-tal bedöms ha förmåga att radikalisera eller rekrytera andra.

Problemet kommer troligen att bli större. IS har fallit samman i Irak och Syrien och fler personer väntas återvända från dessa och liknande miljöer.

Dessbättre håller Kriminalvården ögonen på dessa figurer. De anställda har utbildats om extremistmiljöer och radikaliseringsprocesser och några försök till värvande av personer har upptäckts och avvärjts de senaste åren.

En fördel som Sverige har jämfört med exempelvis Frankrike är många och förhållandevis små anstalter. Ett förhållande som gör det enklare att upptäcka tendenser och vid behov placera om interner.

Men det finns naturligtvis inga garantier. Förr eller senare kan även Sverige drabbas av ett terrordåd som begåtts av en person som har radikaliserats i fängelse.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Strasbourg

Frankrike

Sverige

Irak