Sverige spelar ett skamlöst spel

KOLUMNISTER

Jag såg en bild i tidningen på en palestinsk kvinna. Det kunde ha varit någonting hämtat ur en historiebok, från en annan tid, en annan plats, men det var från häromdagen. Kanske kommer hon att dyka upp i en framtida historiebok.

Kvinnan försökte sälja sina smycken för att få pengar till mat och medicin åt sina barn. Hon höll upp ett femtio år gammalt armband och guldet glänste i solen.

Det palestinska dramat drar ihop sig till ännu en sista akt. Det är alltid sista akten i Mellanöstern, den här gången, liksom många gånger tidigare och säkert ytterligare många fler gånger.

Den här gången har USA och EU beslutat att isolera, inte bara den nya folkvalda palestinska regeringen, utan hela den palestinska befolkningen.

Ännu ett exempel på kollektiv bestraffning. Men denna gång deltar vi alltså själva.

Muren är byggd. Ghettot hålls stängt.

Hur Sverige kan delta i detta skamlösa spel övergår min fattningsförmåga.

Eliasson uttolkade den europeiska linjen och verkade lätt besvärad; en UD-tjänsteman längre ned i pyramiden var direkt plågad i tv. Vår linje måste rätteligen vara att isolera fanatikerna på båda sidor, inte att förse dem med nya argument för att spränga oskyldiga i luften. Nalin Pekgul sa det bäst när hon påpekade att hon inte trovärdigt kunde ta debatten med extrema islamister i de svenska förorterna.

Att först förespråka fria val i de palestinska områdena, sedan inleda kollektiv utsvältning när folket väljer fel, är inte moraliskt hållbart.

När palestinierna lyckades låna upp 70 miljoner dollar för att täcka de akuta behoven, såg USA till att spärra medlen på ett konto i Egypten. Folket ska svältas ut.

En intressant studie vore det systematiska avmänskligandet av palestinierna i den israeliska opinionen. Inte bara fattiga, smutsiga, sjuka. Dessutom - ondskefulla; se terrorismen.

Men jag tänker på vad som sker på den andra sidan muren. Där måste det nu finnas israeliska medborgare av judisk börd som har upptäckt hur goda affärer som finns att göra genom att sälja mat, rent vatten och medicin till de instängda i utbyte mot palestinskt guld, juveler, smycken.

Ställ frågan: Vem hade den judiske ghettoinvånaren 1941 solidariserat sig med?

Carl Hamilton