Moment 22 på Lapplands bärfyllda myrar

KOLUMNISTER

Har ni fattat Moment 22 eller använder ni termen bara som en klyscha i konversation?

Med fallet Sylve Björkman blir Moment 22 lätt att förstå.

Sylve är en värmlänning som jag kommit att känna i Balsjö i Västerbotten. Sylve är en nyckelman i bärindustrin. Till rimligt pris köper han de bär som under sommar och förhöst plockas i Norrlands vildmarker. Tack vare Sylve finns det lingon till era köttbullar, hjortron till er glass och blåbär i mängder till den blåbärsslukande läkemedelsindustrin. (Antioxidanterna i mediciner kommer från blåbär.)

Bären kommer från myr till burk tack vare tillfälligt invandrade thailändare, vitryssar och ukrainare. God arbetsetik och vanan att gå böjda i risfält gör att thailändare plockar 30 gånger mer än en svensk i samma situation. (Om det nu funnes en svensk att jämföra med; svenskar har helt övergett den professionella bärplockningen.) För thailändarna finns stimulansen, att de efter två–tre månader i Sverige åker hem till Udan Thani, en provins i nordöstra Thailand, med 20 000 sparade kronor på fickan.

Migrationsverket ger utlänningarna visum. Men de får inte arbetstillstånd. De är turister, anställda av ingen. De säljer till vem de vill.

Skatteverket ser det tvärtom.

De är arbetare. Beviset?

De har fått visum.

Var ska de visumförsedda thailändarnas ärende sorteras in? Liknar det de EU-medborgares vars resor till Sverige Göran Persson med förgiftad tunga kallade ”social turism”? Eller påminner det om de lettiska byggnadsarbetare, som i Vaxholmsstriden av LO-utredaren Ingvar Göransson beskrevs: ”Det är som att bära ut sopor, det tar aldrig slut”?

Svar: Ingetdera.

Det faller in under Moment 22:s regelverk.

Uttrycket kommer från Joseph Hellers krigsroman ”Moment 22”. Moment 22 är formeln för den moderna världens absurditet.

Moment 22 brukar beskrivas med att, om det i en situation krävs t v å handlingar krävs för b å d a handlingarna att b å d a utförs f ö r s t .

Ett exempel:

För att få ett jobb krävs att du har erfarenhet av livet på en arbetsplats. Du kan inte få erfarenhet av livet på en arbetsplats utan att få ett jobb.

Moment 22 beskrivs ibland med frågan: Vad kommer först, kycklingen eller ägget?

Sylve Björkman och bärbranschen ser nu Moment 22 i vitögat:

”Om jag följer Skatteverkets linje och betalar in skatt och arbetsgivaravgifter”, säger Sylve, ”har jag i praktiken erkänt, att jag sysslar med illegal arbetskraftsinvandring.”

”Följer jag Migrationsverkets linje, att thailändarna är turister, som är fria att plocka bär och äta bären eller sälja dem till den de vill, då bryter jag mot Skatteverkets nya regler.”

”Men”, sa jag för att muntra upp Sylve, ”på något sätt får du välja. Och sen är det fixat.”

”Då kan du inte Moment 22”, svarade han. ”Det står för en situation som inte kan vinnas. Hur du än gör gör du fel.”

”Väljer du Migrationsverkets linje eller Skatteverkets?”

”Följer jag Skatteverkets linje bryter jag mot utlänningslagen. Då döms jag till fängelse i ett år. Följer jag Migrationsverket bryter jag mot skattelagar. Då är straffet fyra till sju års fängelse. Dessutom ska jag betala in ett halvt basbelopp i böter. Med 5?000 invandrare blir det böter på 97 miljoner kronor.”

”Finns det ingen lösning.”

”Jo”, svarade Sylve. ”Konkurs. Låt oss lägga ner bärbranschen som är värd en miljard. Vi gör med bären som med tekoindustrin och varven. Ger upp. För thailändarna gör det inget. De flyger till Finland i stället. Finnarna har inte kommit på Moment 22.”

Klokt? Några ord av den amerikanske dramatikern Arthur Miller dök upp i mitt minne.

”Få av oss ger lätt upp vår tro att samhället på ett eller annat sätt är begripligt och vettigt. Tanken att staten har tappat förståndet och straffar oskyldiga människor är outhärdlig.”

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM