Mejla

Nivette Dawod

När Aleppo faller firar Putin och Trump

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Sakta men säkert tar regeringsstyrkorna makten över rebellkontrollerade områden i östra Aleppo.

Det ser ut att bli president Bashar al-Assads största framgång.

Men gladast av alla blir Vladimir Putin – och Donald Trump.

Beskrivningarna av läget i östra Aleppo har gradvis blivit värre och värre.

Just nu pågår de hårdaste bombningarna sedan krigets början, enligt räddningsgruppen Vita hjälmarna. Volontären Ismail Alabdullah beskriver det hela som en ”pågående massaker” för amerikanska tv-kanalen NBC News.

"De värsta dagarna sedan kriget startade", skriver sjuåriga Banas mamma från östra Aleppo till Aftonbladet via flickans Twitterkonto.

Ryska nyhetsmedier ger en annan bild: "14 stadsdelar med 300 000 invånare i östra Aleppo helt befriade från terrorister", skriver nyhetsbyrån TASS.

Alla beskriver dock samma sak.

Kerry försöker hålla samtal

Den syriska regeringen ser med stöd av Ryssland, Iran och shiamiliser som libanesiska Hizbollah ut att gå mot sin största framgång under det snart sexåriga kriget i Syrien: ett helt återtagande av miljonstaden, den kommersiella hubben, Aleppo i norra Syrien.

Det skulle ge al-Assad kontroll över Syriens fem största städer, Damaskus och Homs inkluderade.

Den enda som enträget försöker att skapa en annan spelplan är den outtröttlige amerikanske utrikesministern John Kerry som fortfarande håller något som ska likna fredssamtal mellan parterna.

Men i den frågan har Vladimir Putin redan vunnit.

Och faktiskt, även Donald Trump.

Trots att han inte installerats som president i USA än har hans förmodade Mellanösternpolitik redan börjat visa sig i de internationella korridorerna.

För ryssarna är allt bara en lång väntan till den 20 januari.

Varför förhandla med en utgående utrikesminister när nästa amerikanska president lovat ett helt annat, mycket nära, samarbete?

Har ”starka idéer” om Syrien

När motkandidaten Hillary Clinton under presidentvalsdebatter förespråkade ökat samarbete med den splittrade väpnade oppositionen i Syrien svarade Donald Trump att han hellre samarbetade med Ryssland och president Bashar al-Assad.

Ingen vet egentligen exakt vad Trump tänkt sig för utrikespolitik i Syrien, men han sa senast förra veckan i en intervju med New York Times att han har "en del starka idéer" och han har redan talat med Putin vid två tillfällen om just Mellanöstern.

Det finns många anledningar till att Donald Trump inte vill fortsätta kriget i Syrien, eller stödja rebellsidan.

Fastighetsmiljardären har till exempel en komplicerad av-och-på-relation med Syriens grannland Turkiet. Han har inte bara en utan två byggnader och ett shoppingcenter i Istanbul med sitt namn på. Trump towers, som de kallas, höll på att bokstavligen förlora sina skyltar när Trump förolämpade världens muslimer med ett uttalande om att de borde förbjudas att äntra USA. Hans Trump Organization har också ett möbelsamarbete i den turkiska staden Izmir, som för omvärlden blivit känd som hamnstaden där många syriska flyktingar inlett sin livsfarliga flykt över Medelhavet.

Sagt att han beundrar Erdogan

I dagsläget är relationen mellan Erdogan och Trump normaliserad sedan Trump ringt den senare efter att han valts i början av november och berättat hur mycket han beundrar den turkiske ledaren.

Med USA:s nya roll i Syrienkriget kan den till en början folkstödda revolutionen som övergick i inbördeskrig officiellt vara död.

Men det betyder inte att våldet tar slut.

Kurdiska grupper håller fortfarande kontroll över delar av Syrien.

Terrorgruppen Islamiska staten ser fortfarande Raqqa som sin inofficiella huvudstad.

Och för Bashar al-Assad kvarstår den svåra uppgiften att försöka ena det land han ägnat år åt att bomba och splittra.

Av: Nivette Dawod

Publicerad:

LÄS VIDARE