Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: Var beredd på ett rejält sifferkrig

KOLUMNISTER

Kära medborgare.

Ta fram block och penna.

Det stundar ett sifferkrig utan motstycke.

Jobben står alltid i centrum för politiken. När Göran Persson struntade i den gyllene regeln förlorade Socialdemokraterna valet 2006.

Men nu är det tydligare än någonsin. Socialdemokraterna har förstått att de har förlorat två val i rad på jobbfrågan. Nye S-ledaren Stefan Löfven har därför upprepade gånger slagit fast att sysselsättningen och näringspolitiken nu står i fokus för Socialdemokraterna.

Alliansen och Moderaterna har dock inte tänkt att deras parad­fråga ska glida dem ur händerna. När statsminister Fredrik Reinfeldt i går besökte ett företag i Enköping, ett av hans regelbundna besök i verkligheten, bullade han därför upp med det bästa han har – finansminister Anders Borg (M).

Det var där och då man förstod hur det kommer att fortsätta fram till valet. Det blir ett sifferkrig utan like.

Socialdemokraterna hävdar att sysselsättningsgraden har sjunkit sedan regeringsskiftet för 5,5 år sedan. Och så är det om man tittar på jämförbara siffror. Då har andelen sysselsatta av befolkningen mellan 15 och 74 år minskat med 0,2 procentenheter till 65,6 procent.

En låg siffra. Men definitivt en sänkning.

I går hävdade Anders Borg att sysselsättningsgraden i själva verket har ökat. Om man tar hänsyn till befolkningsutvecklingen sedan 2006 har den gått upp med 0,2 procentenheter.

En låg siffra. Men definitivt en höjning.

Anledningen att man kan se det så är att antalet 25 till 64-åringar minskat medan antalet unga och gamla blivit fler.

Ja, ni förstår. Och så kommer det att fortsätta. Fram med ­miniräknaren. Annars är du förlorad.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin