Mejla

Alex Schulman

SVT belönar rasisten med ett prestigejobb

Janne Gunnarsson.
Janne Gunnarsson.

KOLUMNISTER

Regeringen berättade för ett par veckor sen att de stänger dörren för stora mästerskap i Sverige. SVT:s expertkommentator i tennis, Janne Gunnarsson, kommenterade nyheten på sin Facebook-sida: ”Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag !!! Puh.”

Hur man än vrider och vänder på denna mening så kan man inte komma ifrån att den är djupt främlingsfientlig. Det är precis den typen av yttranden, den typen av sladdriga, ofärdiga, korkade, inkonsekventa fördomsfulla, okunniga funderingar som gör att rasism och främlingsfientlighet frodas i det här landet.

När jag läste Gunnarssons text var jag omedelbart övertygad om att han satt sin sista potatis på SVT. Det kan ju omöjligt vara acceptabelt att en man som offentligt uttrycker sig så kan få vara kvar på public service. SVT hade ”krismöte” och Janne Gunnarsson bad tusen gånger om ursäkt – vilket ju betyder rätt lite, han kan be om ursäkt tusen gånger till – han TYCKER ju uppenbarligen de här sakerna.

Och så fick jag veta att Janne Gunnarsson ändå får vara kvar på SVT. Saken är ”utagerad”, enligt någon höjdare på SVT.

Jag blev alldeles häpen.

Jag tycker inte att det är det minsta utagerat.

Och dagarna har gått och hela af­f­ären är liksom försvunnen nu. Den har gått upp i rök. Hur kan det ha blivit så?

Man kan ju generellt hävda att alla har rätt att tycka vad de vill om det allra mesta och yttrandefriheten är ju fin och bra, men en åsikt blir inte mindre äcklig bara för att någon har rätt att uttrycka den. I Janne Gunnarssons fall är det ju ännu mer komplicerat, eftersom han får lön av SVT. Alltså: det är jag som betalar hans lön.

Nu får jag veta att Gunnarsson packar väskan för att resa till London med SVT-gänget och kommentera tennisen i OS. En person som uttalat sig kränkande mot en av de mest utsatta grupperna i det här landet ska ner och ”gigga” för de pengar som ni och jag varje månad betalar in till staten. Som det är nu så ger jag lön till en främlingsfientlig idiot och jag vill faktiskt inte göra det.

Jag är inte upprörd på Janne Gunnarsson, han är bara en i raden av trångsynta pappskallar som pratar innan de tänker, och även om han tänkte så skulle det kanske inte bli bättre heller.

Jag är upprörd på SVT. De larmar och sparkar Peter Pluntky från Antikrundan för att han synts i kommersiella sammanhang. Men när vardagsrasismen visar sitt fula tryne på kanalen så skickar de den raka vägen till prestigeuppdrag i London.

För helvete, SVT. Agera!

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman