Mejla

Lena Mellin

Mellin: Fel igen – efter ett dygn

KOLUMNISTER

Det gick väldigt fort för S-ledaren att återigen trampa i klaveret.

Det tog faktiskt mindre än ett dygn.

Vem är det mest synd om, Juholt eller hans parti?

Det tar liksom aldrig slut. I går återvände Håkan Juholt på allvar till politiken efter sitt långa juluppehåll genom att tala på förbundet Folk och försvars konferens i Sälen, dit han anlände i söndags kväll.

Talet handlade om säkerhetspolitik och Juholt gjorde det ganska okontroversiella påpekandet att det vore bra om uppgörelser som rör Sveriges försvar görs över blockgränsen. Då står det sig oavsett om det är blått eller rött som bildar regering och det är till stor fördel när det gäller dyra och trögrörliga verksamheter som försvaret.

Så långt var alltså allt gott och väl. Men sedan kom klavertrampet.

– Nu är vi i ett läge där vi har en statsminister som har drivit igenom en ny försvarspolitik tillsammans med Sverigedemokraterna, sade Juholt i flera olika versioner under tal och presskonferens.

Det är inte sant. Det är inte ens i närheten av att vara korrekt.

Sverigedemokraterna har nämligen ingenting att göra med framtidens försvar. Beslutet om försvarets framtida inriktning togs av riksdagen i juni 2009, ett år

och fyra månader innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Avskaffa värnplikten, ett annat av de beslut som Juholt anspelade på, gjorde riksdagen i maj året därpå. Alltså fem månader innan Jimmie Åkesson och hans ledamöter marscherade in i riksdagshuset.

Juholts misstag är desto underligare eftersom försvarspolitik är den röda tråden i hans rikspolitiska gärning. Han har suttit i försvarsberedningen och några månader ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Men att han trampat i klaveret igen ville Håkan Juholt givetvis inte erkänna. Det var bara för att vara pedagogisk som han hade uttryckt sig som han gjorde, det vill säga helt fel.

– Jag uttryckte mig drastiskt för att belysa minoritetsregeringens problem, sade Juholt.

Även detta uttalande är jättekonstigt. När försvarsbesluten fattades, före

valet 2010, hade regeringen stöd av en majoritet

i riksdagen. Först efter valet blev det en minoritetsregering.

Sammanfattningsvis återvände Håkan Juholt till jobbet söndag kväll. Strax efter lunch på måndagen hade han virrat till det igen.

Man vet inte vem det är mest synd om. Håkan Juholt eller Socialdemokraterna.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin