PladAsk

Foto: Foto: Gustav Mårtensson
kritiserades hårt Beatrice Ask har mött en massiv kritikstorm mot sitt förslag att skicka hem gredelina kuvert till sexköpsmisstänkta.

Justitieminister Beatrice Ask avgick inte.

Hon gjorde istället en jättepudel.

I förra veckan lanserade justitieminister Beatrice Ask (M) idén om att människor som är misstänkta för sexualbrott skulle få sin korrespondens från myndigheter hem i gredelina kuvert.

– Det är lite grann som att du får skämmas på torget, sa hon.

Kritikstormen var monumental. Ask anklagades för att inte ens hålla sig till en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, nämligen den om att ingen får betraktas som skyldig innan den faktiskt är dömd.

Rop på hennes avgång

Hennes företrädare, justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (S), liksom ledande moderata debattörer krävde hennes avgång.

Men Ask lämnade inte sin post. I stället gjorde hon en rejäl pudel på regeringens hemsida:

”Låt mig, för att det inte ska finnas utrymme för missförstånd, en gång för alla mycket tydligt säga: Jag anser inte att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda. Regeringen planerar inget sådant förslag.”

”Naturligtvis en pudel”

Hon skrev också att det är en viktig utgångspunkt i ett rättssamhälle att betraktas som oskyldig till dess motsatsen är bevisad.

– Ja naturligtvis och javisst gör jag en pudel. Det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats, säger Beatrice Ask.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM