Johan Hakelius

Tacka för det att vi inte är tacksamma

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här veckan firar de thanksgiving i USA. Vid det här laget har vi sett tillräckligt mycket film för att veta vad det betyder: kalkon med fyllning och tranbärssås. ­Familj och levande ljus. Växande Norén­spänning innan man blir av med släkten och kan gå till jobbet igen.

En försmak av julen, kort sagt.

Vi har väl en vag aning om vad tacket handlar om också, ungefär lika vag som många amerikaner. Något med pilgrimer och indianer. Fast egentligen var det inte snälla indianer svultna invandrare tackade för maten, det var Gud, när skörden väl blev god.

Såvitt jag vet har vi inget liknande i Sverige. Tacksägelsedagen finns förstås. Men det var för en månad sedan och hur många av er gick till kyrkan med frukt och mat såsom den, enligt uppslagsverket, ”utbredda traditionen” dikterar?

Jag tänkte väl det.

Det känns lite osvenskt att tacka. Inte exotiskt, avslappnat, chartersensuellt osvenskt. Bara osvenskt. Svensk är Max von Sydow i ”Utvandrarna”. Särskilt när han kastar upp en räfstuss av den dåliga skörden i himlen och snäser åt Gud att han lika gärna kan ta det ”katta­håret” också, när han ändå tagit allt annat.

Oförblommerad svensk tacksamhet visar nästan bara folk som överlevt en sjukdom. Cancerpatienter på bättringsvägen. Göran Skytte efter sina slaganfall. Det tycker vi är lite genant, det också, men man måste ju begripa vad de har varit med om. Eller hur?

Jag är inte säker på att det bara är en fråga om religion. Eller snarare brist på sådan. Det finns något mer här. Något uråldrigt grottfolksminne bortom de vanliga förklaringarna om självägande bönder, välfärdsstat och individualism. Något som gör tacksamhet till en pinsam åkomma, ungefär som hemorrojder.

Nu är det förstås sant att svenskar säger ”tack” hela tiden. Till kassörskor, busschaufförer och middagsvärdinnor, till exempel. Men det är en artighetsfras, som ”hej” eller ”välkommen”. Ett sätt att underhålla grannsämjans staket mellan oss. Verklig tacksamhet kräver motsatsen: att vi river staketet och blottar oss.

Där någonstans närmar vi oss kärnan. Den tacksamme erkänner sig behövande. Inte helt självständig. Bunden till någon annan, eller något annat. Socialt skuldsatt, rent av. Och, som en annan sann svensk, sade: ”Den som är satt i skuld är icke fri.”

Sedan står vi där med vår obelånade frihet. Mössan rejält nedtryckt på huvudet, inte i handen. Men ändå: drar det inte lite kallt?

Dagens fakta

Den sista (eller möjligen senaste) svåra missväxten i Sverige inträffade 1867, som därför kallades storsvagåret. I Finland, som också drabbades, dog över 140 000 människor. Samtidigt var det ett rekordår för svensk spannmålsexport, som mest bestod av havre till hästarna som drog Londons spårvagnar.

Dagens byggnad

Thanksgiving Tower i Dallas, Texas är 50 våningar och 196,54 meter hög. När byggnaden färdigställdes 1982 var det Dallas högsta byggnad. Nu är det Dallas åttonde högsta byggnad och nummer 201 i höjdordning i Nordamerika. Arkitekter var byrån HKS, som också ritat hemmastadion för Dallas Cowboys.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN