Våga prata med barnen om spelproblemet

Publicerad:
Uppdaterad:

Barn kan inte ingå avtal. Så säger lagen.

Ändå är det fullt möjligt för barn att köpa för stora summor på olika nätspel.

Därför måste föräldrar våga prata med varandra om problemet.

Barn som är kompisar med varandra spelar vanligen samma spel på nätet. Har något hittat ett nytt spel så är de andra snabbt där. Det vore bra om föräldrarna till barnen var lika snabba med att prata om spelet med varandra.

För det hänger allt mer på föräldrarna att skydda sitt barn på nätet. Mot grooming, mot mobbning och mot ekonomiskt utnyttjande.

Det senare är minst sagt svårt för alla föräldrar i dag. Särskilt efter att Konsumentverkets försök att städa upp slutade med en förlust i Marknadsdomstolen, MD, i juni i år. Verket hade stämt företaget Sulake som har spelet Habbo men förlorade. MD ansåg att det var fullt rimligt med de skydd som företaget satt upp räckte, bland annat ett avtal på fyra sidor i liten stil. Sulake har ändå tagit till sig av kritiken och skrivit enklare och tydligare villkor samt och lagt in några spärrar. De kan ett påhittigt barn ändå lätt ta sig förbi.

Men nästa gång är det ett annat företag och ett annat spel. Skyddet är alldeles för dåligt och lagens långa armar arbetar alldeles för långsamt när något nytt sätt att tjäna pengar på barnen dyker upp.

Det är därför det är så viktigt att föräldrar samarbetar och varnar varandra. Vi kan helt enkelt inte lita på att lagstiftningen skyddar våra barn och/eller inte sätter oss i ekonomisk knipa. Alla föräldrar är inte heller lika kunniga i hur spel fungerar, hur man kan lägga in spärrar och hur man på andra sätt kan skydda sig och sitt barn.

Ett annat skydd är förbudet mot reklam riktat till barn. Ja, det är svårt att tro när vi slår på TV:s eller tömmer posten. I brevlådan kommer färgglada och lockande erbjudanden som helt klart är riktat till ett barn men som har en adresslapp med mitt namn. Det är ju självklart att barnet erbjudandet som dessutom kan ha klisterlappar, suddisar och andra små presenter som jag definitivt inte lockas.

Även TV-reklamen är numera ett skämt. De internationella barnkanalerna är fyllda med reklam. Det räcker att utsändningen sker från ett annat land för att svensk lag inte ska gälla.

Dessutom har flera av spelsajterna i sina villkor att man accepterar att andra företag gör reklam där riktat till användaren/barnet. Så räkna med att ditt barn blir överöst med reklam även om svenska lag ska skydda.

I dag växer spelmarknaden lavinartat och spelbolagen dominerar tevereklamen. Detta påverkar också barn även om reklamen är riktad till vuxna.

Häromdagen hörde jag om några 13-åringar som spelar poker på nätet. Det borde vara omöjligt. Men svaret var ”jag spelar på pappas konto”. Frågan är vad som är värst – att en pappa släpper in sin 13-åring att använda kontot eller att en 13-åring olovligt har fått tag i pappas kontouppgifter och tagit sig in i spelet?

Det är inget nytt att barn då och då tar pengar från sina föräldrar men med hjälp av dagens spel i olika former kan det handla om summor som påverkar hela familjens ekonomi. Så skäms inte om ditt barn gjort av med pengar på ett felaktigt sätt – våga prata om det med andra föräldrar.

Annika Creutzer

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN