Mejla

Jennifer Wegerup

Vi borde prata mer om alkoholens roll för våldet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En fotbollssupporter är död.

En pappa kommer aldrig mer hem.

Och vi pratar om samhällsproblem och utanförskap, lagändringar och maskeringsförbud.

Förklaringarna till fotbollsvåldet är många och komplexa, lösningarna få och komplicerade.

Ändå det finns det något vi borde prata mer om. Alkoholens roll.

Henrik Larsson, en av svensk fotbolls största genom tiderna, berättar om supportrar som klockan 10.00 på morgonen köade utanför Helsingborgs barer. Och han vågade ställa frågan:

”Ska vi öppna pubarna före sådana här matcher?”.

Hans fråga kan vara en av de viktigaste i debatten kring fotbollsvåldet. All statistik visar på det obönhörliga sambandet mellan alkohol och ökad aggressivitet och minskad självkontroll.

När spriten går in går vettet ut. Vi minns den danske supportern som rusade in på planen i Köpenhamn 2007 med ”tio, elva starköl, minst” i sig.

Exemplen är oräkneliga.

Ändå flödar alkoholen utanför arenorna. Där tiotusentals män (för det är främst män) som älskar sitt lag och (om de är av den sorten) hatar motståndarna konfronteras med varandra.

Alla är inte vrålpackade. Många klarar att njuta bara en eller två öl och sen heja fram sitt lag. Och nog kan man tycka att alla som släpar och sliter är värda en stunds skimrande avkoppling i en grå vardag.

Vi vet inte heller ännu vad som låg bakom dödsmisshandeln i Helsingborg.

Och minskad alkoholförsäljning kring matcherna skulle inte lösa alla problem. Man kan ta med dricka, man kan komma redan berusad. Man kan hata och slåss även nykter.

Men faktum kvarstår: självklart är pubar där fans står i fyra, fem timmar före match och tankar sig fulla en del av ett problematiken.

Fylleriet runt matcherna är stort.

Och lika stort är hyckleriet inom den svenska fina fotbollsfamiljen. Med ölreklam, vip-barer på arenorna och ett flitigt skålande i fotbollens finrum.

Varför ”Spola kröken” när ölpengar pratar sitt eget vackra språk?

Kostnaderna i alkoholens spår? Dem tycks vi än så länge vara beredda att betala. Även när priset blir högsta tänkbara.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN