Mejla

Ehsan Fadakar

Barn ska inte tvingas debattera nazister på skolan

KOLUMNISTER

Nazisterna har vaknat. Vi ser dem attackera barnfamiljer i Kärrtorp och misshandla feminister i Malmö. Ändå vill en aningslös gymnasiechef i Nässjö att hans elever ska välkomna nazister - till sin egen skola.

Det finns två allvarliga problem med det.

Barn ska inte tvingas “ta debatten” med nazister.

Och den som tar debatten med nazister riskerar sitt liv.

Det kan få förneka i dag.

Det var den lilla lokaltidningen HöglandetNu som avslöjade beslutet:  “Öppnar för nazister”, stod det på förstasidan. Svenskarnas Parti ska ställa upp i kommunvalet i Nässjö och om de vill komma till Brinellgymnasiet kommer inte skolan att säga nej. Gymnasiechefen Ove Tunhav motiverar beslutet med att skolan inte rätt att neka något parti tillträde.

– I en demokrati har alla registrerade partier rätt att föra fram sitt budskap. Vi behöver inte bjuda in dem, men om någon av dessa tar kontakt med oss och vill vara med i debatten, då kan vi alltså inte utestänga någon.

Tunhav har förstås fel - och hans naivitet som gör mig livrädd.

SvP är ett nazistiskt rövargäng fullpackat med kriminella. De är hotfulla, hänsynslösa och direkt livsfarliga. För snart ett år sedan förföljde de Mona Sahlin på Visbys gator.

För bara någon månad sen slog de till mot en manifestation i Malmö och knivhögg flera unga feminister.

SvP ser Sveriges statsskick som ett “experiment”. Naziledaren Stefan Jacobsson, som vill dölja partiets blodiga karaktär bakom en kostym, hatar invandrare då blodet i våra kroppar inte är svenskt och anser att det är "tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige", enligt Expo.

Så vilka är det han vill jaga ut ur Sverige? Alla som inte har rätt gener.

Hur ska han kontrollera det? Jacobsson förespråkar bland annat DNA-tester på alla i landet.

Den forne nazisten Kim Fredriksson beskriver SvP:s krig mot mångkulturen som en kamp för att bevara den svenska rasen.

- I deras ögon är det mesta självförsvar, säger Kim Fredriksson till SVT.

Att två av SvP:s medlemmar samtidigt är häktade för mordförsök på oliktänkande i Malmö borde skicka några signaler till gymnasiechefen.

Men Tunhav lutar sig mot riktlinjer….han inte verkar ha läst.

Enligt Skolverket är det “bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan kan medföra”. Och skolan bör behandla alla partier lika. “Det anses som objektivt om skolan bjuder in alla partier som är representerade i riksdagen eller i kommunfullmäktige”. Vilket SvP inte är.

Och det finns ytterligare undantag.

Rektorn på skolan har möjlighet att begränsa tillträde till skolan om det är motiverat av “ordningsskäl och de negativa konsekvenserna för ordningens upprätthållande är klart påvisbara”. Att partiet består av individer som befinner sig i krig mot invandrare, muslimer och judar borde räcka som motivering.

Det är nog med att Sverige normaliserar rasism och nazism, men inte fan ska ett parti med kända våldsmän i ledningen rekrytera barn till nazismen på skoltid. Den gränsen kan vi inte kompromissa med.

Fotbollshuliganerna måste bort

En pappa slogs ihjäl inför en fotbollsmatch i söndags. Så började årets allsvenskan. Dagen efter premiärspelade AIK på Friends Arena. Där lyckades några pajasar avbryta matchen då bengalerna de tänt rökfyllt stadion. Mitt i kaoset valde en stjärna att springa in på planen. Det hela avslutades med att en nioåring fick en bengal i huvudet.

Det finns människor som kämpar för viktiga saker i världen, och så finns det de som slåss och tänder eld bland folk på fotbollsmatcher. Jag hade skämts ihjäl om jag var förälder till den senare.

Av: 

Ehsan Fadakar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ehsan Fadakar