Mejla

Herman Lindqvist

Victoria och Daniel bryter 900-årig kunglig tradition

Publicerad:
Uppdaterad:

Då kronprinsessan Victoria nästa år gifter sig med Daniel Westling är det första gången sedan tidig medeltid som en svensk tronarvinge gifter sig med en helt svenskättad person.

Gustav Vasa och hans söner gifte sig med svenska kvinnor, men de var då redan regerande kungar. Johan III var den siste som gjorde det då han på äldre dagar (1585) lät gifta om sig med den unga Gunilla Bielke. Alla Sveriges kronprinsar eller tronarvingar som gift sig innan de blev kungar har gift sig med utländska kvinnor.

Victorias och Daniels familj blir alltså den första svenska kungafamiljen sedan 1100-talet, där det inte bryts lätt på något utländskt språk.

Det finns många förklaringar till att alla blivande drottningar kommit från utlandet. Äktenskapen har sällan haft något med kärlek att göra utan varit politiska, ekonomiska och dynastiska arrangemang för att stärka landets eller dynastins ställning. De som ska gifta sig blev sällan tillfrågade, ofta såg de unga tu varandra första gången strax före bröllopet.

Under större delen av 1700-talet talades det franska i Europas hov, även i det svenska. Franska språket hade då ungefär samma starka ställning bland bildade människor som engelskan har i dag.

Då den franske marskalken Jean (Baptiste) Bernadotte kallades till Sverige, och 1818 blev kung Karl XIV Johan, fick Sverige sin förste helfranska kung; varken han eller hans drottning Desirée lärde sig någonsin att tala svenska. Det är därför märkligt att från och med deras franskfödde son, Oscar I, inleds den tyska perioden på Stockholms slott och från den tiden har det brutits lätt på tyska i det svenska hovet. Det finns inte mycket franskt kvar i familjen Bernadotte.

Oscar I:s drottning Josefina var kungadotter från Bayern och efter henne har alla våra drottningar, till och med drottning Silvia, antingen varit heltyska eller haft en tysk förälder.

Även kung Carl Gustafs mor, som aldrig själv blev drottning, var tyska, prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Till och med Gustav VI Adolfs bägge brittiska hustrur, Margaret av Connaught och Louise Mountbatten hade tysk bakgrund. Margarets mor var prinsessa av Preussen och den superengelska drottning Louise, urtypen för en riktig engelsk Lady, föddes med familjenamnet Battenberg på slottet Heiligenberg i Darmstadt av heltyska föräldrar. Hennes far hette Ludvig av Battenberg, modern var Viktoria av Hessen. Eftersom modern var barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien kom familjen att flytta till England där Louise växte upp. Även det brittiska imperiets magnifika drottning Victoria hade tysk bakgrund, dessutom gift med en tysk prins.

Alla Bernadotternas tyska drottningar och även de tyska prinsessor som aldrig fick bli drottningar, som Margaret av Connaught och prinsessan Sibylla, förde något mycket värdefullt med sig till Sverige. Samtliga var nämligen på något sätt släkt med tidigare svenska kungahus. På det sättet knöts den en gång så helfranska och icke kungliga familjen Bernadotte inte bara ihop med Europas ledande furstehus, utan dessutom blev Bernadotterna alltmer släkt med den svenska historien.

Det började med Oscar I:s drottning Josefina som var släkt med både Gustav Vasa och Karl X Gustav genom Vasakungens sondotter Katarina, som gifte sig med en tysk furste. Ja, Oscar I:s egna forskare trodde sig också kunna bevisa att Josefina var släkt med kung Anund som sedan 600-talet ligger i en hög utanför Västerås. Alltså blev Oscars och Josefinas barn också de släkt med Vasa-familjen.

Så fortsatte det i varje generation med nya trådar till historien. Den följande kungen, Karl XV, gifte sig med Lovisa av Nederländerna (tysk mor) som inte bara hade släktband med Gustav Vasa utan dessutom med vår egen Solkung , Gustav III.

Näste kung, Oscar II, var gift med Sofia av Nassau som givetvis var släkt med Gustav Vasa. Deras son Gustav V gifte sig med Victoria av Baden, som inte bara hade tydliga trådar till Vasa-familjen utan framförallt var nära släkt med Gustav IV Adolf, son till Gustav III.

Gustav V efterträddes av Gustav VI Adolf, som fick flera barn med Margaret av Connaught, som hade minst två släktband till Gustav Vasa. Gustav VI Adolfs son, arvprinsen Gustav Adolf, far till kung Carl Gustaf gifte sig med Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha, en prinsessa som var ättling i rakt nedstigande led till Gustav Vasas dotter Katarina.

Alltså är kronprinsessan Victorias rötter mer tyska och svenska än franska. Den som gillar att nysta upp kungliga släktband kan via Oscar I:s drottning Josefina gå långt ner i den svenska historien, ända ner till Erik Segersäll på 900-talet.

avHerman Lindqvist

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM