Det är krig – partierna borde sluta med småbråk

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Riksdagen hade kunnat ta beslut om att stoppa import av rysk olja och gas för över två veckor sedan.

Men med mindre än ett halvår kvar till valet tog partiernas barnslighet över, och riksdagens näringsutskott röstade ner förslaget eftersom det kom från Miljöpartiet.

Ebba Busch ångrade sig först och sa att KD inte borde röstat emot förslaget. Istället skulle KD nu lägga fram ett eget förslag i utskottet. I snabb takt följde sedan Centerpartiet och Liberalerna – också de skulle nu rösta i riksdagen för att stoppa importen av rysk olja och gas.

Det är snart tre veckor sedan Miljöpartiet la fram sitt utskottsinitiativ i riksdagen om att stoppa importen av rysk olja och gas till Sverige. Samma dag som den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj talade i riksdagen, röstades förslaget ned.

I ett ögonblick av överraskande rakt sanningssägande motiverade Moderaterna sitt nej med att de inte ville ”legitimera” miljöpartistisk politik.

Bara Vänsterpartiet röstade på initiativet.

Alla vill ha sitt

Tisdagen före påsk har näringsutskottet ett extra möte för att bestämma om de ska gå vidare med något initiativ för att stoppa importen av rysk olja och gas.

Miljöpartiet har lagt fram sitt förslag till utskottet igen. Och förra veckan lade också Kristdemokraterna fram sitt initiativ tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Förutom utskottsinitiativen från Miljöpartiet och KD, M och SD har C har lagt ett och Liberalerna ett eget. Socialdemokraterna lyser med sin frånvaro. Regeringens besked har varit att de ska hantera detta inom ramen för EU, där de säger att de driver på om ytterligare sanktioner mot rysk olja och gas.

Det som utskottet sedan finner att det finns stöd för läggs fram för beslut i kammaren. Men det kan ta tid.

Extra cash till Putin

Beredningen av beslutet att skicka vapen till Ukraina slog rekord och allt gjordes på en dag. Det är inte det vanliga, vanligtvis tar såna här processer ungefär två månader.

Beslut om att stoppa importen av rysk olja och gas till Sverige skulle kunna tas inom en vecka, men det kan gå snabbare och det kan gå långsammare.

På grund av riksdagspartiernas barnsliga spel har då Sverige gött Putins krigsmaskin i minst en extra månad.

Det märks att det är valår när partipolitikens positionerande går före att få igenom politiska beslut som alla egentligen är överens om.

Publisert:

LÄS VIDARE