Wolfgang Hansson

Kejsaren Trump står naken

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En efter en framträder de med vittnesmål om hur Trump vägrade lyssna på fakta.

Att det är Trumps egen familj, lojala medarbetare och republikanska ministrar som berättar gör det extra farligt för honom.

Vittnesmålen ger en så förödande bild av ex-presidentens handlingar att de försämrar hans chanser att ställa upp 2024.

Jag rekommenderar alla som vill få en inblick i nutidshistorien att se på de tv-sända förhören från den särskilda kongresskommitté som utreder vad som ledde fram till stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året.

Vi vet alla ungefär vad som hände men vittnesmålen ger en mycket mer detaljerad bild av hur Donald Trump vägrade att acceptera att han förlorat trots att alla de personer i hans närhet med uppgift att övervaka valprocessen talade om för honom att något fusk inte förekommit.

Det finns egentligen bara två möjligheter. Antingen förlorade Trump kontakten med verkligheten till den grad att han trodde på sina egna lögner eller så struntade han i fakta och försökte likt en diktator medvetet sno åt sig segern trots att Biden vunnit.

Varje gång medarbetarna motbevisade en konkret anklagelse om fusk gick Trump gick vidare till nästa fuskanklagelse. Hur många gånger han än blev motbevisad vägrade han ta till sig fakta.

Men han nöjde sig inte med det. Han ville hitta ett sätta att hänga sig kvar vid makten trots att han förlorat.

Räddningsplankan var vicepresidenten Mike Pence som Trump plötsligt ansåg hade rätten att ogiltigförklara röster när han formellt skulle certifiera resultatet den 6 januari, två månader efter valdagen.

Vittnesmålen visar hur den ena juristen efter den andra i Trumps närhet i Vita huset envist påpekade för presidenten att det han bad Pence göra var olagligt och ett brott mot konstitutionen.

Trump vägrade lyssna.

Kastar bränsle på elden

Istället trappade han upp påtryckningarna mot Mike Pence att ogiltigförklara rösterna från de delstater som gav Biden segern.

Trump pressade vicepresidenten offentligt i sina tal där han sa att han hoppades att Pence skulle "göra det rätta". Han skickade medarbetare som försökte övertala staben runt vicepresidenten att han skulle ogiltigförklara rösterna. I flera enskilda möten med Pence krävde Trump samma sak.

Mike Pence vägrade envist.

När presidenten hållit sitt tal tidig eftermiddag den 6 januari där han uppmanade sina anhängare att marschera mot Kapitolium i syfte att försöka stoppa certifieringen befann sig Mike Pence redan där för att tillsammans med övriga ledamöter genomföra denna i normala fall rent ceremoniella procedur.

I det läget skickar Donald Trump en tweet där han kastar ytterligare bränsle på den redan explosiva situationen genom att anklaga Mike Pence för att "inte ha modet att göra vad som behövde göras".

Strax därpå bryter demonstranterna igenom polisens avspärrningar och börjar leta efter Pence inne i byggnaden samtidigt som de skanderar "häng Mike Pence".

Detta är alltså USA:s president som uppviglar sina anhängare att attackera hans egen vicepresident för att denne vägrar bryta mot lagen.

För den som tittar på vittnesförhören och bevisen som läggs fram framstår det som ofattbart att någon, än mindre större delen av de republikanska politikerna i senaten och representanthuset, kan försvara Trumps handlande.

Donald Trump tidigare i maj 2022.
Donald Trump tidigare i maj 2022.

Greppet lossar

Om det varit demokrater och Biden-anhängare som vittnat hade Trump-anhängarna kunnat avfärda det som en partsinlaga. Men här är det Trumps dotter Ivanka, Trumps justitieminsiter William Barr, Trumps rådgivare Eric Hershmann, Trumps kampanjchef Bill Stepien, Mike Pence rådgivare Greg Jacobs och många andra trogna republikaner som står för vittnesmålen.

Någonstans måste det börja gå upp för både republikanska politiker och Trumpanhängare att mannen de gärna vill se som president igen 2024 är en fara för demokratin och har begått handlingar som kan betraktas som brottsliga.

Stödet för Trump är fortfarande stort i de egna leden. Han kontrollerar fortfarande det republikanska partiet men långsamt är hans grepp på väg att lossa. Ytterligare veckor av kongressförhör återstår och därmed ytterligare veckor av vad vi kan förmoda blir förödande vittnesmål för Trump ifrån hans egna.

Förhören kommer inte att få de mest hängivna Trumnpfansen att överge sin gud men likt vattnet långsamt urholkar stenen kommer Trumps aura av oövervinnlighet att blekna.

Likt kejsaren kommer han till slut att stå där avklädd och naken med borttynande chanser att blir republikanernas presidentkandidat 2024.

Kongresskommittén är ingen domstol. Det är justitiedepartementet som kan rekommendera åtal ifall bevis framkommer om lagbrott. Men även om Trump inte blir åtalad är han allvarligt sårad av vittnesmålen.

Publisert:

LÄS VIDARE