SD kommer precis som Trump infria sina löften

Foto: Andreas Bardell
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

The Donald behövde inte mer än en vecka. Sedan hade USA:s president gjort vad somliga inte mäktar med på en mandatperiod.

Det blev mycket snack, det blev det. ”Alternativa fakta” blev ett modeord i den grad att många glömde bort vad som faktiskt stämde: det blev lika mycket hockey.

Donald Trump svor presidenteden förra fredagen. Natten till denna lördag, i går svensk tid, hade han infriat sina på förhand viktigaste vallöften.

Först och främst skulle Barack Obamas hälsoreform rivas upp. Samma eftermiddag som Trump tillträdde skrev han under en order om nedmontering.

Sedan skulle landets frihandelsavtal sägas upp. ­Under presidentens första vardag vid rodret beslutade han att lämna det så kallade TPP-avtalet.

Det tredje stora löftet som skulle infrias var den där muren mellan USA och ­Mexiko. På onsdagen förkunnade presidenten att den nu ska byggas.

Dessutom skulle muslimer nekas tillträde till landet. I fredags undertecknade Donald Trump en order om att stoppa allt flyktingmottagande. Utöver det kommer inga visum att utfärdas till människor från länder med en muslimsk majoritet.

Följaktligen: Donald Trump håller vad han lovar. Den alternativa högern - ­eller vad den nu bör kallas - som just nu vinner mark i västvärlden fungerar så.

Precis som The Donald har infriat sina löften kommer Sverigedemokraterna att genomföra sin politik om partiet kommer till makten. Det är lika självklart som att alla andra svenska partier vill driva igenom sina löften.

Ledande SD-politiker har sagt att ”vår långsiktiga ­ambition är att få bort de andra partierna”. De har skrivit att media ska ­stoppas ”i sinom tid”. De har föreslagit rättegångar där landsförrädare krävs på ursäkter inför svenska folket.

Framför allt kommer invandringen att strypas på heltid. Men inte bara det.

I partiprogrammet står det klart och tydligt att: ”… man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”.

Det här är inte någon smutskastning från pk-­media. Det här är inte ­alternativa fakta. Det här är SD-politikernas egna ord.

I sinom tid kan de bli handling.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM