Mejla

Oisín Cantwell

En viktig fråga avgör det stora terroristmålet i hovrätten

KOLUMNISTER

Var försöket att sälja kemikalier en listig manöver för att dölja att en bomb skulle tillverkas?

Svaret på frågan avgör utgången av det stora terroristmålet.

Wrangelska palatset på Riddarholmen, en byggnad från tidigt 1600-tal i vilken Svea Hovrätt huserar, saknar möjlighet att möta säkerhetskraven som vissa av vår tids rättegångar kräver.

När terroristförhandlingen i dag gick in på andra halvlek var den därför förlagd till den mindre av Stockholms tingsrätts två säkerhetssalar, den större är upptagen med en knarkhärva.

Domen i tingsrätten var varken storslam eller fiasko för åklagare Per Lindqvist, vissa av de sex åtalade fälldes, andra friades, men allt det är historia nu, få var nöjda och flera har överklagat.

Stora delar av denna första dag gick åt till att åklagaren presenterade vad som på juristlingo heter sakframställan, en bedövande tretimmarsföreställning där bevisen presenterades.

Bröllop är kodord för terrorbrott... vänskap med is-krigare i Syrien... chattar visar att de åtalade är starka anhängare till islamiska staten...

Det medelålders försöket att för rätten förklara moderna kommunikationsformer som WhatsApp och Telegram saknade dock inte oavsiktligt underhållningsvärde.
Samtliga åtalade misstänks för terroristfinansiering. Tre av dem dessutom för förberedelse till terroristbrott.

Det var det senare brottet som åklagaren koncentrerade sig på i dag. Detta är också det centrala i målet. Två av de åtalade friades, den tredje, en 46-årig man som har pekats ut som ligan hjärna, dömdes i första instans till sju års fängelse.

Lämnat logisk förklaring

Viktiga är de dryga 500 kilona kemikalier från ett konkurslager som 46-åringen ropade in för en struntsumma på en nätauktion.

Skulle, som åklagaren hävdar, en terrorbomb tillverkas?

Stöd för tesen saknas inte. Bland beslagen märks stridsutrustning, en bombmanual, IS-propaganda och chattar mellan de inblandade där kodord förefaller ha använts.

Det ligger nära till hands att tro att ett brott som hade lett till död och tragedi och förstörda liv planerades.

Men 46-åringen har lämnat en logisk förklaring till inköpet. I konkurslagret fanns en hel del färg som han behövde till sin byggfirma.

Kemikalierna, i varje fall en del av dem, försökte han sälja. Vittnen har intygat att så är fallet.

Tingsrätten ansåg att mannens förklaring stämde. Ändå fälldes han. Domstolen fann att "även om en person utåt sett ger sken av att ha en avsikt, kan personen i själva verket ha en helt annan avsikt".

Har denne man varit så förslagen att han med sin firma som täckmantel köpte bombmaterial?

Inte nog med det, har han dessutom vidtagit försiktighetsåtgärder i form av försök att sälja kemikalier, ett agerande som skulle kunna åberopas i händelse av att han åkte fast innan terrordådet begicks?

Så kan det naturligtvis ligga till. Men det är i straffrättsliga sammanhang inte annorlunda än i tillvaron i övrigt. Förklaringar som framstår som rimliga kan vara sanna.

Utgången av detta mål beror i allt väsentligt på hur hovrätten besvarar denna fråga.

Advokat Thomas Olsson höll hov

Under tingsrättsförhandlingen var åhörarläkaren fylld av familjer och vänner till de åtalade. Nu satt här inga beslöjade kvinnor, inga barn som ivrigt vinkade till en pappa som suttit frihetsberövad i evigheter, inga polare som gjorde tumme upp.

46-åringen, långt hår i knut, ljus t-shirt, beiga byxor, vände sig hastigt om och konstaterade att han var ensam. Några få representanter för de stora mediehusen vara allt som fanns.

Journalistiken är rastlös till sin natur, Zlatan har gjort ett nytt mål, Trump har sagt någonting knasigt, en börs någonstans i världen har störtdykt, den första dagen i hovrätten är inte lika intressant som den första i tingsrätten.

I en paus höll advokat Thomas Olsson, en av de bästa i branschen, 46-åringens försvarare, hov för tv-kamerorna. Tingsrättsdomen är felaktig! Min klient måste frias!

Utanför det gamla garaget som byggts om till domstolssal föll ett kallt vårregn och sköljde bort dammet från Kungsholmens gator.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Terrormålet är varken succé eller fiasko för åklagaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorbrott

Thomas Olsson

Syrien