Mejla

Wolfgang Hansson

Demokraternas usla vecka ger Trump nya vapen

Wolfgang Hansson: De tvingas ta emot slag efter slag

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. Demokraterna har haft en katastrofal vecka i upptakten till presidentvalet.

När rösterna väl räknats i valfiaskot i Iowa går det inte att utse en segrare.

Ovanpå det kan president Trump nu använda den friande domen i riksrätten som vapen i valkampen.

Efter mer än tre dygn finns det nu ett resultat av primärvalet i Iowa. Men partiet centralt och flera av kandidaterna ifrågasätter resultatet. Det är fortfarande oklart om det blir en omräkning eller inte.

Bernie Sanders kampanj har skickat ut ett pressmeddelande där de i detalj pekar ut 14 fall där sammanräkningen gett Sanders för få kandidater till partikonventet i sommar. Det är där presidentkandidaten formellt utses.

Sanders utropade i går seger på egen hand.

Det har även Pete Buttigieg gjort eftersom han enligt de officiella, men ifrågasatta resultaten, har fått flest kandidater till konventet. Om än med extremt liten marginal, 0,1 procent. Men det är vad som traditionellt räknas i valet i Iowa.

Bernie Sanders utropade seger i Iowa ...
Foto: JERKER IVARSSON
Bernie Sanders utropade seger i Iowa ...
Foto: JERKER IVARSSON
... men det gjorde även Pete Buttigieg.

Det kallas nomineringsval och är mycket krångligare än ett vanligt primärval. En orsak till rösträkningsdebacklet.

Meningen med de två första primärvalen är att de ska ge enstaka kandidater en extra skjuts och tunna ut fältet så att det relativt snart blir klart vem som blir partiets utmanare till Trump.

Nu har vi i stället ett läge där två kandidater i praktiken delar på segern.

Dessutom två kandidater som partiledningen inte tror har bäst chans att slå den sittande presidenten.

För många kandidater

Sanders anses stå för långt till vänster, han kallar sig själv socialist. Att USA skulle rösta för en öppet gay president som Buttigieg är det inte heller många som tror.

Partiledningen hade hoppats på Joe Biden som enligt de flesta nationella mätningar har bäst chans mot Trump. I Iowa hamnade han på en katastrofal fjärdeplats. Opinionsmätningarna i New Hampshire ger inget hopp om seger och inte ens en pallplats är säker.

Bakom dessa tre finns fortfarande ett fält av åtta andra kandidater. Även om ett antal av dem kommer att försvinna efter New Hampshire är det alldeles för många.

PR-mässigt har Iowa också varit en katastrof för partiet. Amerikanska medier har rapporterat non-stop om inkompetens och misstankar om att demokraterna centralt medvetet underblåst kaoset för att förstöra för Sanders och Buttigieg.

Den som njutit mest av den föreställningen är president Trump. Han har från sin upphöjda plats i Vita huset kunnat hävda att det sätt som rösträkningen genomförts på är precis hur partiet styrde landet under Obamas tid och hur det skulle bli om de fick makten igen.

Demokraterna har inte kunnat få upp garden utan tvingats ta emot slag efter slag.

Foto: Evan Vucci/TT
Donald Trump höll triumfatoriskt upp Washington Post med förstasidan där stora svarta bokstäver ropade ut "Frikänd".

Orättvist behandlad

Ovanpå det kom den frikännande domen i senaten mot Trump.

Även om utgången varit väntad ända sedan demokraterna drog igång riksrättsprocessen så går det inte att komma ifrån att den är ett bakslag för demokraterna och en seger för Trump.

Normalt tar inte Trump i Washington Post med tång. Nu visade han triumfatoriskt upp förstasidan där stora svarta bokstäver ropade ut "Frikänd".

Trump var uppenbarligen mycket nöjd men samtidigt väldigt arg. Han ansåg sig orättvist behandlad. En uppfattning som kanske hälften av den amerikanska befolkningen delar.

Alla broar än nu brända mellan kongressens demokratiske talman Nancy Pelosi och Trump. Presidenten kallade henne ond, elak och en dålig människa. Hon inkompetensförklarade presidenten.

Den som oftast tjänar på när det blir bråk och konfrontationer är Trump.
När president Bill Clinton blev frikänd i sin riksrättsrättegång 1999 bad han om ursäkt för vad han gjort. Trumps attityd är den rakt motsatta. Han har inte gjort något fel. Inte det minsta.

Nu kan Trump under hela valrörelsen använda den frikännande domen som ett bevis på att han är oskyldig och fortsätta hamra hem att det handlar om en häxjakt mot honom från politiska motståndare.

Som lök på laxen för demokraterna kom det nya opinionssiffror under veckan som visar att presidentens popularitet ökar.

Inget gott tecken för demokraterna inför höstens val.


PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

avWolfgang Hansson

Publicerad: